vijesti www.metkovic.hr

 Tribina

Obitelj u hrvatskom društvu

Metković, 3.12.2006. -
U organizaciji Društva za kulturu demokracije Podružnica Metković u Gradskom kulturnom središtu održana je tribina pod nazivom "Demografska slika obitelji u hrvatskom društvu". Na tribini su govorili dr. sc. Dražen Živić s Instituta društvenih znanosti dr. Ivo Pilar i teolog Branko Murić, novinar Glasa koncila.
U ime organizatora tribine nazočne je pozdravio Vatroslav Vugdelija, predsjednik Podružnice, nakon čega je uvodnu riječ dao mr. sc. Ivo Lovrić, predsjednik DKD-a.
Govoreći o obitelji u Hrvatskoj rečeno je kako se suvremena obitelj znatno razlikuje od tradicionalne, ne samo po svojemu mjestu u društvu, nego i po svojoj unutarnjoj strukturi i odnosima, kao i po demografskim obilježjima do čega su doveli procesi industrijalizacije, urbanizacije, deagrarizacije, deruralizacije, modernizacije i drugi. Najakutniji i najaktualniji demografski problemi Hrvatske danas su dugoročni ubrzani pad nataliteta i demografsko starenje. Kako je istaknuo Živić, stoga je nužno koncipirati i provesti različite jedinstvene mjere populacijske i obiteljske politike (strategije) koje će voditi računa o suvremenim procesima u razvoju obiteljske slike hrvatskoga stanovništva.