vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Započele pripreme za 'podprojekt Metković'

Metković, 14.12.2006. - U sklopu priprema za realizaciju Projekta zaštite od onečišćenja voda na priobalnomu području u prostorijama Gradskoga poglavarstva grada Metkovića održan je sastanak predstavnika Grada, Komunalnoga poduzeća Metković, Hrvatskih voda i tvrtke "Target" iz Zagreba.
Sastanak je održan kako bi se djelatnici tvrtke "Target" što bolje upoznali sa stvarnim stanjem na terenu, što je osnova za izradbu pripremnih studija radi realizacije "podprojekta Metković". Riječ je o zahtjevu Svjetske banke (IBRD) prema kojemu je potrebno izraditi pripremne studije, institucionalnu i socijalnu radi sagledavanja socijalnih utjecaja projekta na okolinu.
Za potrebe izrade predmetne studije u II. fazi Projekta, u koji spada i "podprojekt Metković", koriste se sredstva Nizozemske darovnice u vrijednosti 1,94 milijuna eura (2,46 milijuna dolara). Projekt zaštite od onečišćenja voda na priobalnomu području vrijedan je oko 280 milijuna eura i podrazumijeva unaprjeđenje sustava prikupljanja, transporta i pročišćavanja komunalnih otpadnih voda, a proveo bi se u tri faze tijekom razdoblja od desetak godina. Financirao bi se 50 posto putem odobrena kredita Svjetske banke, a preostalih 50 posto iz plana Hrvatskih voda, državnoga proračuna i jedinica lokalne samouprave. Realizacija II. faze Projekta, u koju spada i Metković, provela bi se od 2008. do 2012.
(Ivana Ilić)