vijesti www.metkovic.hr

 Prvotravanjska šala

Naronitanski amfitetar na Glibuši

Metković, 1.4.2009. - Svi koji su ovih dana prolazili Glibušom, točnije ulicom Put Vida, mogli su zamijetiti neobičan prizor. Na mjestu gdje se kanal Glibuša sužuje Hrvatske vode su obavljale proširivanje kanala kako bi se uspostavila normalna veza s rijekom Norin. U jednom trenutku  veliki bager je na površinu izbacio kamenje.
   Voditelju radova g. Anti Glumičiću odmah je bilo jasno da bi se tu moglo raditi o nečemu što je povezano s Naronom. Žurno je obaviješten Arheolški muzej u Splitu, čiji stručnjaci još uvijek vode skrb o tom našem antičkom lokalitetu, sve dok se Arheološki muzej Narona ne ustroji u punom profilu. Ekipa iz Splita na teren je stigla već sutra ujutro te započela sa sondiranjem terena. Posao je potrajao četiri dana jer se pokazalo da se pod muljem krije kamena površina koja se prostire na čak pet tisuća metara četvornih. Stručnjacima je odmah bilo jasno o čemu se radi. Napokon je otkriven naronitanski amfiteatar, ključan objekt za precizno utvrđivanje broja stanovnika antičke Narone.
    Kako je Rimsko carstvo bilo jako uređena država zna se da je u njemu sve bilo propisano. Tako su sandale jednako koštale u Rimu i Luteciji (Parizu). Amfiteatri su se gradili prema strogo propisanim pravilima. Grad od toliko i toliko stanovnika mogao je imati amfiteatar za toliko i toliko gledatelja. Ni jedan sestercij nije smio otići uzalud. Sreća im je da se tada rukomet još nije igrao.
   Prva mjerenja pokazuju da je naronitanski amfiteatar bio 20 metara kraći i pet metara uži od onoga u Saloni pa se, prema tome, može znati da je Narona u to vrijeme mogla imati između 40 i 50 tisuća stanovnika.
   Vodoprivedni radovi na daljnjem proširivanju kanala prema Norinu do daljnjega su obustavljeni. Jasno je da istraživanja sada treba usmjeriti na taj lokalitet, no prema svemu to će pričekati neka bolja vremena kada Hrvatska bude imala više novca ili kada namakne neka sredstava iz pristupnih fondova Europskoj uniji.
   S arheološke i turističke strane gledišta taj pronalazak bi mogao biti stostruko značajniji od senzacionalnog pronalaska šesnaest kipova carske dinastije što danas stoje u Arheološkom muzeju Narona. Stručnjaci tvrde da bi se moglo raditi o najbolje očuvanom rimskom amfiteatru u svijetu jer je ležao u mulju koji ga je na taj način konzervirao.