vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Neretvanski pučki pjevači u Zagrebu

Metković, 3.4.2009. - Kao što smo najavljivali 2. travnja je u crkvi sv. Blaža u Zagrebu predstavljena je pasionska baština doline Neretve
   U prepunoj crkvi na koncertu korizmenih pučkih napjeva župa Neretvanskog Dekanata nastupali su pučki crkveni pjevači župa Sv. Ilije i Sv. Nikole iz Metkovića, Presvetog Trojstva iz Rogotina, Sv. Stjepana – Slivno Ravno-Vlaka, Gospe Snježne – Vid-Prud, Srca Isusova i Marijina – Vidonje-Mlinište. Da bi ugođaj bio pravi preduskrsni pobrinule su se žudije iz župe Gospe Snježne.
   Tijekom sat vremena, koliko je trajao koncert, otpjevana je Pučka (korizmena) misa doline Neretve, Obred za mrtve i napjevi Velikog petka, dok su žudije prikazale čin „padanja“ uz pjesmu Slava Bogu na visini.

   Koncert, na kojemu je uz mnogobrojne zagrebačke Neretvane bio i predsjednik Hrvatskog Sabora Luka Bebić s obitelji, završen je veličanstvenom izvedbom pjesme Prosti moj Bože uz zajednički nastup svih sudionika.

   To je dugi put da su se Neretvani predstavili na Svečanostima pasionske baštine u Zagrebu. Prvi put to se dogodilo 1999. u crkvi Sv. Katarine u Zagrebu.