vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Šotić, cotić, ševica, romica

Metković, 22.4.2009. - Od 17. do 19. travnja u organizaciji KUD-a Metković održan je treći seminar pod nazivom Plesna tradicija jadranskog područja Hrvatske s temom Šotić i srodni plesovi.
   Seminar je pohađalo šezdesetak polaznika iz cijele Hrvatske što potvrđuje da je interes velik. Polazili su ga i polaznici Škole hrvatskog folklora koji su već započeli svoje obrazovanje na tom polju. Osim teme seminara polaznike svakako privlači i dobra organizacija te vrsni predavači i poznavatelji materije.
   Pod vodstvom prof. Vidoslava Bagura seminar su održali predavači prof. Beate Knobloch iz Würzburga u Njemačkoj i prof. Branko Šegović iz Splita. Plesovi pod nazivom scottish u Europu su stigli krajem 18. i početkom 19. stoljeća iz Engleske gdje su nastali iz tradicijskih plesova Škotske. Pod nazivom scottish postali su modna novost na dvoru francuskog kralja, a to je bila najbolja preporuka da se prošire po svim zemljama starog kontinenta. U naše krajeve došli su najprije morem do dalmatinskih gradova, a onda dalje po cijeloj Dalmaciji pod nazivom prilagođenom našem jeziku - šotić. Ples u svojoj strukturi ima naglašenu jednu dobu više pa se pri tome uvijek jednom nogom pravio počučanj zbog čega je na prvi pogled izgledalo da plesač cota pa je i ime ponegdje preraslo u cotić. To je vrlo temperamentan parovni ples koji se iz priobalnih gradskih središta proširio i po naseljima u unutrašnjosti gdje se naziv promijenio u ševica jer se za onog koji teško hoda na jednu nogu kaže da ševa. Na područjima gdje se upotrebljava termin hrom ples je dobio ime romica.