vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Izlažu Barišić i Čabraja

Metković, 28.7.2009. - Već je postalo uobičajeno da proslavu Dana grada prate značajnije izložbe pa je tim povodom u organizaciji Ogranka Matice hrvatske i Grada Metkovića upriličena zajednička izložba hrvatskog kipara Petra Barišića i grafičara Igora Čabraje.
   Petar Barišić predstavio se s jednim segmentom Bijelo-prostorne specifične kiparske instalacije, recentnim radom koje je svoje premijerno izlaganje imalo prošle godine u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Tom kiparskom instalacijom autor artikulira pitanja o relaciji pojmova monumentalnosti i krhkosti, a kao jedan od najistaknutijih umjetnika svoje generacije, na ovoj izložbi kao i u ukupnosti svoga opusa, zaokupljen je strukturom forme.
   Igor Čabraja predstavio se dvama ciklusima – Muhe i Inventura sjećanja. Unutar ciklusa Muhe autor disperzivnim pristupom i variranjem motiva muhe različitim pozicioniranjem matrice na papiru, nastavlja svoju zaokupljenost ritmom. Konceptualni moment koji se javlja u ciklusu Muhe još je uočljiviji u ciklusu Inventura sjećanja. Različitom prezentacijom grafičkih listova, okupljenih u prostornu instalaciju, zavjesu ili u umjetničku knjigu, odnosno postavljanjem u nasumičnu kompoziciju na zidu, sugerira se važnost samoga procesa  nastanka rada.
   O izložbi je govorila Barbara Vujanović, a otvorio ju je u ime Grada Metkovića gradonačelnik Stipo Gabrić Jambo. Svi ljubitelji umjetnosti izložbu mogu pogledati do 30 srpnja.