vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Susret s književnikom

Metković, 14.10.2009. - Jučer je u OŠ Stjepana Radića održan književni susret s književnikom Šimom Storićem kojemu su nazočili učenici od 4. do 7. razreda, uzrasta kojemu se Storić najčešće obraća u svojim knjigama za mladež.
   Susret je održan u sklopu Mjeseca knjige koji traje od 15. listopada do 15. studenoga, a u suradnji sa Školom upriličila ga je Izdavačka kuća Alfa iz Zagreba koja u OŠ Stjepana Radića već osmu godinu za redom dovodi pisce koji pišu za djecu.   
   – Već osam godina redovito ugošćavamo pisce koji pišu za djecu ili pišu knjige koje su uvrštene u lektiru. Na ovaj način djeca, osim što čitaju knjigu, imaju mogućnost i upoznati pisca. U našoj knjižnici fond redovito obnavljamo ili nadopunjujemo knjigama suvremenih hrvatskih dječjih pisaca koji su u pravilu vrlo rado čitani – rekla nam je Ivana Čarapina, knjižničarka u OŠ Stjepana Radića.
   Tijekom susreta književnik Šime Storić predstavio je knjige Poljubit ću je uskoro, možda, Mačka se uvijek dočeka na noge (koja je osvojila nagradu „Anto Gardaš“) i Jana volim te, al' stvarno. Osim o knjigama Storić je pripovijedao o svom životu, a učenike je iznenadio činjenicom da je mirovinu stekao kao nastavnik matematike, a ne hrvatskoga jezika i književnosti,  kao se u početku mislilo. Uz to učenici su mogli saznati kako se likovi i događaji iz njegovih tinejdžerskih romana temelje na višegodišnjem iskustvu u radu u školi te stvarnim učenicima kojima je predavao. Storićev odličan nastup i zanimljivo pripovijedanje potaknuli su i ohrabrila učenike da postave mnogobrojna pitanja na koja je on rado odgovarao. Susret je završen potpisivanjem knjiga.