vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Rezultati probne mature

Metković, 18.10.2009. - Roditeljima učenika koji na proljeće polažu državnu maturu u Gimnaziji Metković predstavljeni su rezultati probne mature koja je održana u travnju i svibnju ove godine.
    Rezultatima mature mogu biti zadovoljni i roditelji i profesori Gimnazije, no deset učenika, ipak, ne bi iz obveznih predmeta položilo maturu pa je ravnatelj prof. Jozo Jurković savjetovao roditeljima da sa svojom djecom još jednom razmotre predmete i razine znanja koje su nedavno prijavili u pretprijavi za državnu maturu. Naime, devet negativnih ocjena proizašlo je iz krivo procijenjena znanja jer su učenici birali višu razinu.
    Detaljne rezultate probne državne mature roditeljima je iznijela prof. Živka Franković, koordinatorica za provedbu mature u Gimnaziji. Učenici su polagali obvezne predmete: hrvatski, matematiku i strani jezik i to na višoj i nižoj razini i svugdje su rezultati bili iznad državnoga prosjeka (od 9,62% do 15,81% više). Najveću razliku ostvarili su učenici matematičke gimnazije koji su za 30,46% bili iznad prosjeka. Kod obveznih predmeta od 89 učenika sedam bi ih maturiralo odličnim dok deset njih ne bi položilo maturu. Najviše negativnih ocjena bilo je iz matematike, a najviše odličnih iz engleskoga jezika.
    Od deset različitih izbornih predmeta koje su birali, od ukupno 187 ocjena pet je bilo negativnih, a odličnih šest, s tim da ni jedan učenik nije imao negativne ocjene iz dva izborna predmeta.