vijesti www.metkovic.hr

 Priroda

Iz Mađarske u Neretvu i nazad

Metković, 22.10.2009. - Nedavno smo na periferiji Metkovića zatekli skupinu mađarskih ornitologa koji u društvu metkovskog zaljubljenika u ptice Bariše Ilića mjere, važu i prstenuju ptice uhvaćene u specijalne mreže, nakon čega ih puštaju u prirodu.

   U Hrvatskoj borave dvije skupine Mađara koji u suradnji sa Zavodom za ornitologiju HAZU i s dopuštenjem Ministarstva kulture prate kretanje i selidbu ptica na području delte Neretve i Vranskoga jezera. Naročito im je  zanimljiv crnoprugasti trstenjak kojega su ulovili već sedam puta. Šest ptica je imalo prstenove njihova Centra za prstenovanje iz Mađarske, a jedna prsten iz Slovačke.

   Osim mjerenja dimenzija i mase pticama se određuje spol i starost i sve to unosi u zapisnik iz kojeg će podaci biti prebačeni u središnji sustav za praćenje migracije ptica. Nama laicima bilo je zanimljivo gledati kako stručnjaci rade, ali i kako se pojedine ptice ponašaju.

   Neke su živahne i uspiju pobjeći iz posudice za vaganje u koju se stavljaju naglavce, dok druge, kao vodomar koji je prevelik da bi stao u posudicu strpljivo na leđima čeka kraj vaganja. Jedino mu se po oku vidi da je živ.

   Prvi put smo uživo vidjeli i vijoglava koji zbog većeg broja kralježaka u vratu glavu može vrtjeti na sve strane i postavljati u sve moguće položaje.
   Zanimljivo je da postoji dosta potvrda o pticama prstenovanima u Neretvi, a uhvaćenima u Mađarskoj i obratno.