vijesti www.metkovic.hr

 Virusi

U strahu su velike oči

Metković, 7.2.2010. - Svako nekoliko putovima elektroničke pošte ponovno krene kakva lažna uzbuna o strašnom virusu kojemu ništa ne mogu ni najbolji antivirusni programi. Ovih dana, primjereno maškarama koje su baš započele, vratio nam se stari znanac hoax Život je lijep.
   Poruka koju možete primiti, ili ste je već primili, sadrži upozorenje da ne otvarate e-mail u kojem je prezentacija 'Life is beautiful'. Ne kaže kojeg je tipa prezentacija ni što znači otvoriti e-mail. U daljnjem tekstu stoji da će vam se, otvorite li takav e-mail, na ekranu ispisati poruka da je sada kasno te da će virus na vašem računalu sve obrisati, a onome tko vam ga je poslao  poslati vaše lozinke i druge privatne podatke.
   Kako prepoznati radi li se o hoaxu? Jednostavno! Ukucajte u Google ili neku drugu tražilicu ključnu riječ hoax i (u ovom slučaju) Life is beautiful. Već prvim pogotkom stići ćete na stranicu Hoax-Slayer specijaliziranu za ratovanje s lažnim uzbunama. Na drugome mjestu je Symantec (vlasnik Nortona), a na trećem Wikipedija. Dakle, taj hoax je dobio čak i svoju natuknicu u Wikipediji jer je poznat već osam godina.