vijesti www.metkovic.hr

 Politika

Povjerenik stupio na dužnost

Metković, 9.7.2004. - Jučer je na dužnost stupio Ivica Vidović, povjerenik Vlade RH za grad Metković. Kao što je poznato, Vlada je prije nekoliko dana raspustila Gradsko vijeće i imenovala povjerenika koji preuzima sve funkcije od bivšeg Vijeća, Poglavarstva i gradonačelnika. Povjerenik se imenuje na rok od dana raspuštanja jedinice lokalne samouprave do dana njena ponovnog konstituiranja, s tim da u roku od 60 dana mora organizirati lokalne izbore, a u narednih 30 dana mora doći do konstituiranja novih tijela lokalne samouprave. Predsjednik bivšeg Vijeća ima pravo na žalbu u roku od osam dana, a Sud je dužan donijeti rješenje u roku od 15 dana.
Neposredno po nastupanju na dužnost Vidović je sazvao konferenciju za novinstvo na kojoj je obrazlažući svoju ulogu rekao da će Gradski upravni odjel normalno funkcionirati, ali će pojedini pročelnici biti upućeni na godišnji odmor, a nakon toga će se vidjeti što dalje. Što se tiče funkcioniranja grada, grad će sigurno funkcionirati na normalan i zakonit način. Pročelnicima je dan zadatak da popišu sve akte u svome odjelu, da se utvrdi stanje proračuna, potraživanja i dugovanja, a u ponedjeljak će biti obavljena primopredaja između povjerenika i bivšeg gradonačelnika Stipe Gabrića.

Na pitanje zašto je raspušteno bivše Vijeće Vidović je odgovorio da je raspušteno zbog učestalog kršenja propisa, primjerice, proračunski dokumenti nisu donijeti u skladu sa proračunom, davane su pozajmice iz Grada Metkovića iako takva stavka u proračunu nije predviđena. Jedna od većih je ona od 3.800.000 kuna koja je dana firmi „Jambo“.
Kako Metkoviću predstoji 20. srpnja, Dan grada, Vidović je rekao da će se proslava Sv. Ilije održati svečano, i svečanije nego do sada, no još nije utvrđen konačan plan proslave. Tom će se prigodom otvoriti Dom zdravlja i Dom socijalne skrbi, a postavljanje kamena temeljca za Muzej Narona još nije sigurno. „Što se tiče nagrada koje je dodijelilo bivše Vijeće, one će biti uručene, međutim, nigdje ne piše kada one trebaju biti uručene. Sigurno je jedino da ih ja neću uručiti na svečanosti povodom proslave Dana grada.“ – zaključio je Vidović.