vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Anton Cetín ponovno u Metkoviću

Metković, 2.6.2012. - Sinoć je u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Metković otvorena izložba hrvatskoga slikara Antona Cetína koji preko četrdeset godina živi i stvara u kanadskome Torontu.
    Šezdesetak radova rađenih u tehnici kolaža Cetín je posvetio Evi koja prema Chevalier-Gheerbrantovu Rječniku simbola znači „Osjećajnost ljudskog bića i predstavlja njegov iracionalni element. Ona je jednako tako pojam duše i tijela, pramajke svih naroda. U tom smislu Eva – Majka povezana je s pojmom života: more i zemlja simboli su majcina tijela. Sve su pradavne božice-majke ujedno i božice plodnosti: od babilonske božice Ištar, do grčke Gee. Eva – Majka univerzalni je simbol utočišta topline, nježnosti i sveopće životne snage.“ Cetín uz Evu često postavlja i pticu koja „simbolizira dušu i ima ulogu posrednika između neba i zemlje.“
    O Cetínu je uvodno govorio tajnik Ogranka MH Ratko Krstičević, a o njegovu slikarskome djelu fra Vendelin Karačić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokome Brijegu.