vijesti www.metkovic.hr

 Vjerski život

Veliko slavlje na Dubravici

Metković, 14.6.2012. - Blagdan Sv. Ante ove je godine posebno svečano proslavljen u župi Sv. Ilije jer se osim samoga blagdana obilježavala 160. godišnjica gradnje crkvice Sv. Ante na Repu koji je dio Dubravice.
    Sve je započelo trodnevnicom tijekom koje su održavane mise i molitve. Prvoga je dana misu i molitve na Dubravici predvodio župnik župe Sv. Ilije fra Petar Gulić, a drugoga don Mate Brečić. Trećega dana, u utorak predvečer, od crkve Sv. Ilije do Dubravice krenuli su hodočasnici koje su predvodili mladi metkovskeFrame. Prije mise, što ju je predvodio dugogodišnji čuvar svetišta Kraljice Mira u Međugorju fra Branimir Musa, fra Blaž Toplak blagoslovio je oltar, mozaik sv. Ante i cijelo obnovljeno svetištu.
    U nastavku večeri održana je akademija kojom je obilježena 160. obljetnica crkve Sv. Ante na Repu i 800. obljetnica dolaska sv. Franje Asiškog u Hrvatsku (1212. – 2012.) Kako su tijekom cijele noći u svetište pristizali hodočasnici za njih je bilo organizirano bdijenje.
    Na samoga Sv. Antu u Svetištu su u jutarnjim satima održane dvije mise, zornica koju je predvodio župni vikar fra Lukica Vojković i misa za hodočasnike koju je predvodio župnik fra Petar Gulić. U večernje slavlje vjernike je uvela Gradska glazba Metković. Proslava je završena procesijom i misom zahvalnicom koju je u 19 sati predvodio fra Perica Maslać, nakon čega je udijeljen blagoslov djeci, cvijeću i prijevoznim sredstvima. Blagoslov djece i cvijeća udijeljen je u 20 sati i u crkvi sv. Ilije u Metkoviću.
Foto: I. Puljan, I. Petrov