vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Najbolji su od svih

Metković, 20.6.2012. - Mada se ministar Jovanović i dalje drži svoga nesmotrena zalijetanja u pitanja oko Državne mature (hrvatski jezik) te kaže kao se ne kani ispričati (kao da to tko od njega traži jer se nijedan hrvatski političar do sada nije ispričao ni za što, barem sve dok je bio na vlasti) ovih je dana pokazao da je nešto, ipak, shvatio.
  Nema sada više veze ako se i zaletio. Barem nije odletio kao njegova kolegica. Važno je da je odnekuda smogao snage, a u njega nije „kesa“, najaviti kako ubuduće svi redoviti studenti na svim godinama studija na visokim učilištima neće morati plaćati školarinu.
  Znanje ne smije biti privilegij bogatih. Ne radi se tu o moraliziranju. Radi se o matematici. Bogatih je vrlo malo. Kada bi sva njihova (bogata) djeca završila najviše škole to ne bi pokrilo potrebe ni jednoga zagrebačkoga kvarta, a kamoli Hrvatske.
   Evo, čitam kako jednoj razvijenoj Njemačkoj, da bi se uspjela othrvati novim gospodarskim kretanjima, nedostaje oko sto tisuća inženjera. Pojma nemam kako tu stojimo mi. Mogu samo nagađati, a stvarnost nam govori da ne stojimo dobro.
  Finci su odavno shvatili ono što danas, djelomično, pokušava provesti Jovanović. O tome prije nekoliko dana govori danas.net.hr u razgovoru s hrvatskim veleposlanikom u Finskoj Damirom Kušenom. Članak je dugačak, ali nemojte odustati, pročitajte do kraja. Možda ključna rečenica u cijelome tekstu glasi „Finska je premala zemlja da sebi dopusti luksuz izgubiti značajan dio talentiranih pametnih mladih ljudi koji ne bi bili u stanju studirati zbog nedostatka financijske podrške.“ Sada samo Finska promijenite u Hrvatska.
Ivica Puljan