vijesti www.metkovic.hr

 Zdravstvo

Pohrana matičnih stanica i u Metkoviću

Metković, 8.11.2012. - U Domu zdravlja Metković jučer je održana edukacija kojom je osoblje u rodilištu osposobljeno za uzimanje i pohranjivanje matičnih stanica iz pupkovine. Na taj način trudnice više neće morati ići u druga rodilišta kako bi pohranili matične stanice iz pupkovine jer već od sutra, 9. studenoga to mogu obaviti u rodilištu Doma zdravlja Metković.
   Matične stanice, koje se nalaze u krvi iz pupkovine, imaju sposobnost stvaranja stanica koštane srži i imunološkog sustava. Sposobnost tih stanica da se razviju u druge stanice i organe otkrivena je tek nedavno, što je otvorilo nove mogućnosti u liječenju mnogih bolesti, kao što su infarkt miokarda, oštećenja spinalne moždine, možadani infarkt ili Alzheimerova bolest.
U današnje vrijeme, matične stanice se primjenjuju u svrhu liječenja hematoloških bolesti, kao što su leukemija i oboljenje limfoma. Nakon primjene kemoterapije i prethodne pripreme, matične stanice se putem periferne krvi infundiraju bolesniku te se na taj način bolesna koštana srž zamijeni zdravom. Matične stanice mogu se donirati tj. pohraniti u javnu banku, mogu se pohraniti u vlastite svrhe što se dodatno plaća i može se pohraniti u slučaju pozitivne obiteljske anamneze na potrebu za matičnim stanicama. Više informacija pogledajte na www.zaklada-ana-rukavina.hr.
   Sve potrebne informacije vezane za uzimanje i pohranjivanje matičnih stanica iz pupkovine u Domu zdravlja Metković sadašnje i buduće trudnice mogu dobiti u rodilištu Doma zdravlja Metković, kod svoga ginekologa, na tečaju za trudnice ili se javiti kontakt osobi Anici Proleti-Majić.