vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Svjedočenje istine o silovanjima

Metković, 10.11.2012. - U organizaciji Franjevačke mladeži župe Sv. Ilije sinoć je u Gradskom kulturnom središtu Metković predstavljena knjiga skupine autora „Sunčica/Sunny“, čiji je izdavač Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora. Riječ je o knjizi u dvojezičnom hrvatsko-engleskome izdanju koja je nastala na osnovu iskaza žena iz Slavonije, posebice iz Vukovara, koje su tijekom devedesetih godina zatvarane i zlostavljane u srpskim koncentracijskim logorima.
   O knjizi je govorila urednica Marija Slišković koja je tom prigodom rekla kako je riječ o knjizi koja se ne čita za vrijeme odmora i opuštanja jer traži ozbiljnost zbog 14 istinitih svjedočanstava žrtava ratnog zločina srbočetničkih silovanja. Objasnila je kako je knjiga Sunčica dobila naziv po istoimenoj osmomjesečnoj djevojčici koja se nalazila u sobi dok su joj monstrumi silovali majku. Nadalje je s ogorčenjem iznijela činjenice vezane uz sustavno dugogodišnje prešućivanje ratnih zločina i silovanja žena u njihovim domovima i u srpskim koncentracijskim logorima.
   – Ovom knjigom željeli smo upozoriti da se ratni zločin dogodio, a da dvadeset godina poslije počinitelji nisu kažnjeni i da žrtve nisu obeštećene. O zločinima se šuti, a zločinci nekažnjeno žive tu među nama. Žrtve se moraju na pravi način vrednovati i tek tada će na pravi način biti ugrađene u obranu zemlje, ali i u uspostavljanje slobodne, demokratske Hrvatske koja to još uvijek nije, jer je se istina sustavno zaobilazi – rekla je Marija Slišković.
   O svojim stradanjima govorile su dvije Vukovarke, Ružica Barbarić i Đurđica Pankas, dvije žrtve koje su s prisutnima podijelile sve preživljene strahote što su ih proživjele u okupiranom Vukovaru.
   Na kraju programa Marija Slišković izrazila je zadovoljstvo što je poziv za predstavljanje knjige došao od mladih i pri tom ih pozvala da budu aktivni te da promičući istinu o stradanju žena putem društvenih mreža, obraćanjem institucijama i stranim Veleposlanstvima pute e-pošte, budu podrška u traženju pravde.
   U predstavljanje knjige svojim se nastupom uključila i klapa Signum iz Čapljine.
   Jedan je mladić iz Frame na kraju zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji predstavljanja knjige, a kako se nas nije sjetio mi sami sebi zahvaljujemo.