vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Urbano druženje uz čaj

Metković, 11.11.2012. - Iako je, najvjerojatnije, zamisao organizatora bila drukčija, sve se svelo gotovo na ulični perfomans, za što u našemu gradu baš nema previše sluha, kao i za još puno čega.
   Udruga mladih Kolektiv danas je pokušala na amputiranome dijelu Trga kralja Tomislava upriličiti (jel' se to tako kaže?) jedan urbani događaj koji bi, barem na trenutak, zadržao one koji trgom prolaze. Nudili su im ambijentalnu svirku i topao čaj. Čak i višesjed, odluče li se na višeminutno zadržavanje.
  Subota je prije podneva. Nekada prometnome mjestu, središtu svih zbivanja, Plokati, Pjaci, Trgu, vrijeme i neke nove navade donijele su, bolje je reći odnijele su, neki novi značaj. Bez obzira na to koliko je rekonstrukcija Trga bila uspješna ili ne danas je on kudikamo ljepše mjesto nego što je bio u nedavnoj prošlosti. No, sama „ljepota“ po sebi ne znači ništa. Na Trg se nisu vratili ljudi. Jednostavno, Metkovci ga nisu prepoznali. No, nije razlog samo u „promašenu“ projektu. Ima nešto i u Metkovcima koji su se zavukli u buđake, ali to je notorna priča, desetljećima poznata. Svi stalno negoduju kada se ništa ne događa, a kada se nešto ponudi – nigdje nikoga.
  Udruga mladih Kolektiv pokušava se vratiti u život grada. Kroz svoju povijest imali su uspona i padova koji su, po tko zna koji put, pokazali da, počesto, razne dobre inicijative zastanu već nakon nekoliko akcija pa se na kraju svedu na jednu jedinu osobu koja u jednome trenutku odustane od svega.
  Mladi su mlâdi, puni zamisli i htijenja, no brzo se ispušu. Nažalost, novo vrijeme većini njih usadilo je neke nove „vrjednote“. Nisu li ilustrativne fotografije koje ovdje donosimo na kojima je više naraštaja nekadašnjih mladih koji su živjeli za svoj grad. A gdje su današnji?
   Tračak nade ostavlja majka koja uvis podiže svoga sinčića.
Ivica Puljan