vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Granični prijelaz na izlazu i ulazu u Neum?!

Metković, 12.11.2012. - Kako prenosi tportal.hr Vlada se 'žustro' bacila na posao u namjeri da riješi 10 žurnih zadaća koje joj je dala Europska komisija, ako namjerava zemlju do 1. srpnja iduće godine uvesti u Europsku uniju. U vijesti nam je za oko zapao jedan „detaljčić“.
   Tportal.hr kaže (valjda ne laže): „Dakle, sada ministrica Pusić kaže da u ovoj godini nećemo dovršiti granični prijelaz na izlazu i ulazu u Neum, dio zakona iz područja reforme pravosuđa i neće biti riješeno pitanje restrukturiranja jednog od triju brodogradilišta, iako je situacija poprilično neizvjesna i u Brodosplitu, i 3. maju, i Brodotrogiru….“
   Ne sumnjamo da je portal približno točno prenio ministričine riječi. Čitajući apostrofirani dio vijesti netko neupućen iz bijeloga svijeta mogao bi steći dojam da je gornju izjavu dala ministrica iz Vlade BiH, jer spominje izlaz i ulaz u Neum. Svaka država svoje granične prijelaze zove svojim imenom (često se u našim medijima griješi pa se za prijelaz na Đumruku kaže Doljani, mada je trenutno u Doljanskome polju), ali on je za Hrvatsku GP Metković. Nemamo pri tome ništa kontra Doljana i Neuma, ali s naše strane radi se o GP Klek (za čiju će izgradnju samo čelične konstrukcije država izdvojiti pet milijuna kuna) i GP Zaton Doli, koji će se u budućnosti vjerojatno drukčije zvati je će granični prijelaz biti bliže Neumu. Pa kako onda očekivati od vladajućih da se upuste u rješavanje povijesne granice na Kleku i u Malome moru?
Ivica Puljan