vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Obilježen Međunarodni dan tolerancije

Metković, 18.11.2012. - Prigodnim programom učenici i djelatnici OŠ Stjepana Radića obilježili su Međunarodni dan tolerancije koji se obilježava 16. studenoga, a dio programa posvetili su i sjećanju na žrtvu Vukovara i 21. obljetnicu njegovoga stradanja.
     Učenici su program priredili sa svojim mentorima, nastavnicima Tatjanom Juračić - Hazirović, Marijom Mijić, Ines Vukojom i Nikolom Grmojom. Učenici dramske skupine napravili su igrokaz koji govori o toleranciji, a učenici engleske dramske skupine su temu tolerancije obradili kroz haiku poeziju, a nakon dramskoga i recitatorskoga dijela prikazan je film o Vukovaru. Koordinatorica programa bila je nastavnica Aleksandra Lukić - Skelić.
     Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije koja je potpisana od strane članica 16. studenoga 1995. Proglašenjem Međunarodnog dana tolerancije UNESCO je skrenuo pažnju na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, kao što su Konvencija o građanskim i političkim pravima, Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena, Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, Konvencija o uklanjanju svih oblika rasne diskriminacije i druge.