vijesti www.metkovic.hr

 Turizam

Izaslanstvo Metkovića i Ploča u Italiji

Metković, 21.11.2012. - Na poziv Grada Ortone, Provincije Chieti i ATS „Culto e cultura in Abruzzo“ u Italiji je od 7. do 9. studenoga boravilo Izaslanstvo gradova Metkovića i Ploča koje su sačinjavali pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti i opće poslove Grada Metkovića Mojimir Vladimir, zamjenik gradonačelnika Grada Ploča Goran Kovač i pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Ploče Svemir Zekulić.
    Što se tiče Metkovića to je nastavak suradnje definirane Memorandumom o suradnji između Provincije Chieti, ATS „Culto e Cultura in Abruzzo“ i Grada Metkovića potpisanog u Metkoviću 1. listopada ove godine, sa svrhom razvoja programa posvećenih promociji turizma, povijesnih, vjerskih i kulturnih znamenitosti.
    Prvoga dana Izaslanstvo je u društvu Rema Di Martina i vijećnice Simonette Schiazza primio gradonačelnik Ortone Vincenzo D'Otavio. Tom je prigodom potvrđena podrška projektu uspostave trajektne veze između Ortone i Ploča te uspostava suradnje u području turizma, gospodarstva, kulture i vjere. Domaćine je u ime Izaslanstva pozdravio Mojimir Vladimir.
    Predvečer je u sjedištu Udruge „Culto e Cultura in Abruzzo“ u Lancianu održana konferencija na temu „Promet između Abruzza i Balkana“ na kojoj su o povijesnim vezama obale Abruzza u srcu Italije i istočne obale Jadrana te o trgovačkim putovima koji su povezivali Abruzzo i dolinu Neretve govorili profesori Stefano Trinchese, Antonio Falcone i Giacomo De Crecchio sa Sveučilišta u Pescari. Skup je u ime hrvatske strane pozdravio zamjenik gradonačelnika Grada Ploča Goran Kovač.
    Drugoga dana domaćini su organizirali posjete lukama Ortona i Vasta, gdje se sa zapovjednicima luke Ortona Fabriziom Govannoneom i luke Vasta Giulianom D'Ursom razgovaralo o mogućnostima prijema brodova u pojedinim lukama. Poslije toga Neretvani su posjetili jednu tipičnu vinarija u Chietiju.
    U sjedištu Udruge industrijalaca Provincije Chieti u gradu Chietiju održan je sastanak pod radnim nazivom „Abruzzo-Balkan, povezani morem“. Na njemu se Izaslanstvo susrelo s gospodarstvenicima – članovima Udruge, među kojima je bio Paolo Primavera, predsjednik Udruge industrijalaca „Confindustria“ pokrajine Chieti; Fabrizio Citriniti, direktor „Confindustria“ pokrajine Chieti; Stefano Garraffo, generalni direktor Agencije za međunarodni kargo prijevoz i špediterske usluge; Silvio Di Lorenzo, predsjednik Gospodarske komore pokrajine Chieti te predstavnici lučkih agencija i brodari. „Confindustria“ pokrajine Chieti odsjek je Udruge koja okuplja velike talijanske industrijalce. Vrlo su aktivni u razvoju talijanskoga gospodarstva kroz akcije obuke poduzetnika, seminare, lobiranja pri institucijama, itd. U talijanskoj Vladi jedan od ministara uvijek je, u pravilu, iz njihovih redova.
    O potrebi i opravdanosti uvođenja spomenutih brodskih i trajektnih na sastanku je u ime pokrajine Chieti govorio Remo Di Martino. Zamjenik gradonačelnika grada Ploča Goran Kovač održao je uvodnu prezentaciju o Pločama, dok je pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Ploče Svemir Zekulić predstavio Luku Ploče, njene mogućnosti i razvojne potencijale. Nakon njega, prezentaciju projekta trajektne veze Ortona-Ploče održao je Michele Perrozzi. U njoj je prikazao preliminarna razmišljanja o liniji, redu plovidbe, vrsti i veličini brodova te vremenskom rasporedu razvitka projekta. Prema projekcijama domaćina uspostava trajektne linije Ortona-Ploče planira se u svibnju 2013. i to tri puta tjedno.
    Navečer je Izaslanstvo bilo na radnoj večeri sa sudionicima radionice „Culto e Cultura in Abruzzo“. Razgovaralo se o vjerskom turizmu, a moderator večeri bio je Enzo Giammarino.
    Trećega dana održana je 11. radionica „Culto e Cultura“ (vjera i turizam) na kojoj je Mojimir Vladimir talijanskim turističkim operaterima za vjerski turizam održao prezentaciju Metkovića i doline Neretve kao središnje postaje na putu za Međugorje (Presentazione del territorio Neretgliano-Metkovic, la porta su Medjugorie). Metković je predstavljen kao turističko odredište i središnja postaja turista s talijanske strane Jadrana prema Međugorju. Zaželjevši dobrodošlicu gostima iz Hrvatske te uspješan nastavak suradnje na zajedničkim projektima, skup je pozdravio zamjenik gradonačelnika Lanciana Pino Valente.
    Prezentacija, praćena videoprojekcijom, dala je prikaz Metkovića kroz povijest, njegovu ulogu kao trgovišta i luke pa do Metkovića kao upravnog, sudskog i kulturnog središta Neretve i ovog dijela županije te do onoga što Metković danas može ponuditi u turističkom smislu. Obuhvaćeni su ugostiteljska ponuda s naglaskom na neretvanskoj kuhinji, smještajni kapaciteti, izleti lađom u močvaru, ali i značajne kulturne vrjednote, prije svega arheološko nalazište s Arheološkim muzejom Narona te Ornitološka zbirka. Predstavljen je i Maraton lađa kao najveća i najvažnija sportsko-kulturna manifestaciju u Neretvi te druge zanimljivosti Metkovića i Neretve. Kako se radi o vjerskome turizmu prikazana je i vjerska sastavnica Metkovića: crkve, Pastoralni centar i kapele, vjerski običaji kao što su čuvari Kristova groba i sl.
    Vladimir je istaknuo želju za povezivanjem s turističkim agentima regije Abruzzo kako bi se Talijani, tradicionalno najveći posjetitelji međugorskoga svetišta, zadržali u Neretvi i u Metkoviću te osjetili sve ono što Metković može ponuditi u turističkom smislu. Na kraju su nazočnima podijeljeni i promidžbeni materijali o Metkoviću.
    Zanimljivo je da je velik broj turističkih agencija pokazao zanimanje za prihvat turista i u luci Metković te njihov prijevoz prema Međugorju.
    Dakako, preduvjet za kvalitetnu suradnju, posebice u turizmu, uspostava je trajektne veze Ortona-Ploče. Trebamo analizirati i naše mogućnosti oko prihvata većeg broja turista, te objedinjavanja turističkih kapaciteta i turističke ponude, tj. zajedničkoga djelovanja, a sve sa svrhom ostvarenja još boljega turističkog rezultata za grad i Neretvu u cjelini – zaključio je pročelnik Vladimir na kraju ovoga iscrpnog izviješća te zahvalio na pomoći koju su u kontaktu s talijanskim partnerima Izaslanstvu pružile gospođe Mirjana Volarević i Tatjana Matijević de Luca.