vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Bistra voda 'Neretvanskih gusara'

Metković, 24.11.2012. - Sportom protiv ovisnosti geslo je Neformalne skupine mladih Neretvanski gusari koja svojim projektom Bistra voda promiče zdrav stil života. Sukladno tomu od 17. studenoga do 1. prosinca ta skupina prezentira borilačke vještine u zatvorenom i na otvorenom prostoru pod mentorstvom Mije Volarevića, majstora i nositelja crnoga pojasa četvrtoga dana.
    Za animiranje mladih posjetitelja tih prezentacija te interaktivnoga sudjelovanja u njima zaduženi su Mladen Kolovrat, Monika Klarić, Vedran Ćupurdija i njihova glasnogovornica Martina Manenica.
    Te sportske prezentacije popraćene su i edukativnim predavanjima. Tako su jučer o zdravom stilu života predavanje održale dr. Neda Bjeliš i dr. Kata Dodig. Mlade su liječnice, osim toga, održale i kratak tečaj pružanja prve pomoći u situacijama izazvanim prevelikim konzumiranjem nekih opijata.
    U drugome dijelu večeri stomatolog dr. Marko Kravar održao je predavanje o utjecaju medija na naš stil života, što je popratio vrlo životopisnim primjerima i zanimljivim fotografijama.
    Nakon predavanja bila je projekcija kratkoga filma na kojemu su radili mladi Neformalne skupine Ivana Vekić, Jakov Irnej Volarević, Nikola Matić, Tadija Matić, Bartul Jakić, Ivan Dragobratović i Danijel Šilić . Film je lagana parodija na naš odnos prema važnim segmentima našeg življenja, naravno iz perspektive mladih.
    Mladi su ponovno imali priliku biti na zanimljivom predavanju psihijatra dr. Bože Petrova te na tribini koju su proveli predstavnici Terapijske zajednice Papa Ivan XXIII. u Borovcima. Voditelji su bili socijalni radnik Krunoslav Vidović, psiholog Ivan Karamatić i socijalna radnica Ana Bilić.
    Tijekom tjedna mladi su mogli pogledati polusatni dokumentarni film o teškom putu iz ovisnosti ka ozdravljenju, što su ga osmislili i realizirali Lea Knežević i Hrvatin Vlahović, a Anamarija Jakić, Andrijana Plećaš i Nikola Jurković proveli su u školama jednosatno predavanje Kockanje i klađenje.
    Nakon ankete provedene među mladima između 14 i 18 godina, u pripremi je i debatna tribina s temom Alkohol vikendom ili ne?. Za uvodni dio tribine mladi su pripremili i snimili pjesmu koja govori o problemima s kojima se susreću adolescenti, a pjesma se zove Sutra je ponovno sunce…. Pjesmu na njemačkom jeziku pjeva Lea Knežević, pod glazbenim vodstvom Milana Kapovića, uz instrumentalnu pratnju Hrvoja Ilića i Martina Barbira te glazbeno- tehničku potporu Maria Ercega.
    Na kraju, Neformalna skupina mladih Neretvanski gusari zahvaljuje svima na suradnji, pomoći i potpori; Gradu i njegovim predstavnicima, župama sv. Ilije i sv. Nikole, njihovim svećenicima i župljanima, školama, njihovim ravnateljima i ostalim zaposlenicima, sportskim klubovima i njihovim članovima, zajednicama, udrugama, a posebno Udruzi lađara Jerkovac, glazbenicima i glazbenim grupama, jerkovačkoj mladosti te svoj mladosti koja ih je podržala i pomogla pri realizaciji dosadašnjeg dijela projekta Bistra voda, velikim dijelom financiranoga akcijom iz Europskih fondova Mladi na djelu, s podakcijom Inicijativa mladih.
Foto: NSM Neretvanski gusari