vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Depresija i alkohol

Metković, 26.11.2012. - U organizaciji Udruge veterana IV. gardijske brigade – Split u petak navečer u Zgradi političkih stranaka prof. Anita Ćudina, dipl. soc., stručnjakinja za NLP i time line terapiju, održala je predavanje na temu Depresija kod žena i muškaraca te alkoholizam.
     Nakon općenitih podataka o samoj depresiji, na predavanju je bilo riječi i o simptomima, uzorcima i načinima liječenja depresije. Istaknuto je kako oboljeli često negiraju postojanje bolesti ili se srame potražiti pomoć, smatrajući kako je depresija znak osobne slabosti. Također se moglo čuti kako su depresija i alkoholizam povezani. Razlog tome je što mnogi depresivni ljudi neraspoloženje i tjeskobu pokušavaju izliječiti uzimajući veće količine alkoholnih pića, a na taj način samo pogoršavaju svoje stanje i postaju skloniji depresiji.
     Iako su depresija i alkohol bili osnovna tema predavanja, Ćudina se osvrnula i na druge ovisnosti, ustvrdivši kako se u posljednje vrijeme jako povećao broj ovisnika o kocki. Pri tome je istaknula kako za širenje problema s kockom nisu odgovorni samo društvena kriza i siromaštvo nego i marketing igara na sreću te širenje uplatnih mjesta.
– Svi mi s vremena na vrijeme imamo loše dane kada nismo raspoloženi. Međutim, ako se od lošeg raspoloženja ne možete otrgnuti duže vrijeme, potražite savjet i pomoć stručnih osoba. Najvažnije je priznati da problem postoji i na vrijeme ga početi rješavati – rekla je između ostaloga Anita Ćudina.