vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Ležiš, a iđeš

Metković, 27.11.2012. - Prosječan Hrvat ne voli čitati. Ne mislim sada na klasike tipa Dostojevskoga ili kojega suvremena au(k)tora, nego općenito. Ako štogod i pročita, sve preko kartice teksta predstavlja mu napor. Skloniji je pasivnome slušanju i gledanju. Podsjeća me to na onaj vic kada su na temu reinkarnacije pitali Crnogorca koja bi životinja htio biti kada se ponovno rodi. – Zmija. – ?! – Ležiš, a iđeš.
   Evo kako u toj svojoj pasivnosti gutamo sve što nam se servira pa potom postajemo eksperti u kafićkim ili prividnim forumskim raspravama. Europska unija od nas zahtjeva ovo, Europska unija od nas zahtjeva ono, mi moramo postupiti sukladno zahtjevima EU, direktive EK su ovakve, direktive EK su onakve… Stoga moramo ukinuti nultu stopu PDV-a. Preveslali su nas – tvrdi index.hr u svome članku Pročitajte koje sve zemlje EU imaju nultu stopu PDV-a!
   Iđeš, a ležiš. Zanimljiva je ta životna filozofija koju se na ovim geografskim širinama sedamnaest-osamnaest stupnjeva istočno od Greenwicha ne može pripisati samo Crnogorcima. Duboko je uronjena ona i u hrvatski narodni korpus, oliti tijelo, pa će proteći još puno vlada koje će se s time morati nositi. Ta činjenica ni malo ne amnestira sve te buduće vlade koje se vlasti budu uhvatile na način kao što je to učinila Kukuriku vlada. Jednostavno, ležali su pod kruškom za koju su znali da je prezrela. Jedini napor bio im je otvoriti usta.
   Hrvati, kao i drugi u „okruženju“, vole živjeti na vlastitim mitovima. U svemu tome jadu razni mediji, osjećajući da treba malo podignuti narodni duh, serviraju nam bajke o mladim i uspješnim Hrvatima koji svako malo zadive Svijet svojim genijalnim uspjesima. Ne kažu pri tome da je takvih možda samo jedan promil od cjelokupnoga našeg pučanstava, a tek 0,00006 posto od takvih genijalaca u svijetu, jer pamet ne poznaje ni granice ni narodnosti ni vjeru. Stoga, zadržimo tu domaću pamet i iskoristimo je za ostvarenje vlastitih narodnih strateških interesa. Ni jedna se vlada dosada nije uhvatila u koštac s time. Znali su nam samo plasirati floskule o Hrvatskoj zemlji znanja.
   Crni prognostičari upozoravaju da će nakon ulaska Hrvatske u EU našu zemlju s jedne strane pogoditi egzodus domaće pameti u bogatije zemlje, a s druge će nam se strane dogoditi imigracije stranaca koji će u Hrvatskoj tražiti svoju šansu i tako značajno poremetiti strukturu stanovništva. I sâm sam bio uvjeren u to, ali članak na portalu dnevno.hr, ipak, pokazuje da nismo toliko atraktivni. I još više od toga.
  Mitomanija je, očito, genetski uvjetovana svima na prostorima Balkana, od kojega mi Hrvati bježimo kao Vrag od tamjana želeći se prikazati Europejcima, što zacijelo dijelom i jesmo, no biti Europejac u povijesnome kontekstu ništa ne znači jer živimo danas i ono što učinimo danas zalog je za sutra. Tako je uvijek bilo i uvijek će biti. I nikako da nam iz guzice u glavu uđe da moramo imati svoju pamet i svoj proizvod kojim ćemo namiriti domaće tržište, a višak izvesti. To je bit ekonomije i vanjske trgovine, što zaborave svi naši mladi ekonomisti čim završe fakultet i zaposle se u nekoj moćnoj firmi koja u Hrvatsku uvozi sve što se uvesti može i tako IZRAVNO potkopava temelje hrvatskoga gospodarstva i Hrvatske države.
   Sude Sanaderu zbog veleizdaje. Neka, ali neka se usude ruku pravde malo produžiti na one koji su ga stvorili, financirali i podržavali. Ne mislim samo na političare koji su potrošna roba.
Ivica Puljan