vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

U štrajku velika većina članova sindikata

Metković, 29.11.2012. - Današnjem štrajku prosvjetara pridružili su se i učitelji te dio nenastavnog osoblja četiriju metkovskih škola. Od ukupno 327 zaposlenih u tim školama, u štrajku je oko 180 djelatnika ili 55%.

    Situacija je različita od škole do škole. Što se tiče članova Sindikata, kojih je ukupno 205, u štrajku ih je između 70% i 80%. Dio članova nije u štrajku jer su na bolovanju ili porodiljskom dopustu, no i oni su se, uglavnom, izjasnili za štrajk pa je ukupan postotak štrajkača nešto veći. Isto tako, štrajku se pridružio manji dio onih koji nisu članovi Sindikata. Treba napomenuti da u Srednjoj školi Metković štrajka samo nastavno osoblje. Prema informacijama iz te škole, razlog tomu što nisu u štrajku je Jovanovićeva informacija da im neće biti plaćena dnevnica pa se nenastavno osoblje odlučilo ne ići u štrajk. U OŠ don Mihovila Pavlinovića ne štrajkaju kuharice i domari. Od sindikalnog povjerenika čuli smo da, prema zakonu, oni ni ne smiju štrajkati.
    U svim školama učenici su došli na nastavu, koja se dijelom održavala, a za one učenike čiji su nastavnici bili u štrajku organiziran je edukativni program, poput prikazivanja filmova i stručnih radionica.
    Budući da se radi o specifičnoj djelatnosti u kojoj učitelji moraju ostvariti godišnji fond sati, ostaje nejasno hoće li na kraju godine biti tako jer je ministar Jovanović izričito rekao da štrajkačima neće biti plaćen današnji dan. Znači li to da bi Ministarstvo na kraju godine, ipak, trebalo nekome platiti održavanje sati koji su izgubljeni štrajkom?!