vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Ruski rulet

Metković, 8.2.2013. - Prema pisanju Media servisa, a što prenosi indeks.hr, hrvatsko će kvalitetno meso uskoro moći na rusko tržište. Sjajna vijest, zar ne? Tko imalo misli svojom glavom ne ostaje mu ništa drugo nego u revolver staviti jedan metak i odigrati ruski rulet. Pa kaj bu – bu(m).
   Nije teorija zavjere. Tako će nam biti sa svime. Izvozit ćemo kvalitetne domaće proizvode u koje velika većina Hrvata vjeruje i koje rado kupuje (ako ima novca), a uvozit ćemo bjelosvjetski šrot koji se po bagatelnim cijenama nudi našim uvoznicima jer mu istječe, ili je već istekao (tko to može provjeriti) rok trajanja. Siromašan narod trčat će za niskim cijenama, kojima je svakodnevno obasut nebojenim propagandnim letcima po svim tiskovinama i elektronskim medijima, a ono malo domaćega jada (jadne države koja je dokinula vlastitu proizvodnju) što išta vrijedi ići će u izvoz.
   Nama će za to vrijeme oči mazati četvrtim modulom i ćirilicom. Sada je „jasno“ zašto su Rusi, nakon silnih problema, dopustili uvoz hrvatskoga mesa. Deklaracija će biti na ćirilici.
   Jer, prema pisanju Slobodne, tj. nekoga Siniše Vukovića, najstariji je pronađeni hrvatski dokument pisan na ćirilici. Hvala ti Sine što si nam otvorio oči. Da te ne bī ostali bismo slijepci i pokraj vlastitih očiju.
   Smiješno, presmiješno je pozivati se na hrvatsku ćirilicu, koja je kao i glagoljica na ovim našim prostorima bila u uporabi u nekim povijesnim razdobljima. Zašto se ne bismo pozivali tako na klinasto pismo, jer smo, prema nekima, potekli iz Mezopotamije? Nemam razloga ne vjerovati Domagoju Vidoviću kada kaže da oni koji su bili tē 'sreće' i u školi učili ćirilicu pokušaju svoje znanje toga zakučasta pisma primijeniti na čitanje Povaljske listine. Za neupućene, Povlja su na Braču.
   Svakome normalnome jasno je da ćirilica (naša ili njihova) ni za što nije kriva. Krivi su oni kojima je služila (i još uvijek služi) za podrivanje države u kojoj svi mi živimo, bez obzira kako se krstili ili križali. Samo dobrobit ove države može značiti i dobrobit svih nas.
Ivica Puljan