vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Dr. Markić o zdravstvenom odgoju

Metković, 8.2.2013. - U organizaciji Građanske inicijative Roditelji doline Neretve sinoć je u Gradskom kulturnom središtu Metković održano i drugo predavanje o zdravstvenom odgoju u školama, taj put pod nazivomŽelite li da vaše dijete uči o vrednotama ? Zauzmite se za to pravo!. Predavanje je održala dopredsjednica udruge GROZD dr. med. Željka Markić iz Zagreba.
    Govoreći s gledišta majke četvero djece dr. Markić je rekla kako su roditelji usuglašeni o tomu da je potreban spolni odgoj, ali je sporno kako ga provoditi. Iznoseći u najkraćim crtama sadržaje o spolnosti koji se nude po pojedinim razredima ustvrdila je kako se seksualnost djeci nameće prerano. Također je rekla da je razlog zbog kojega se roditelji protive spolnom odgoju što se trenutno provodi u hrvatskim školama nametnuta rodna ideologija koja je velikom djelu stručnjaka sporna.
– U Hrvatskoj, koja je većinski katolička zemlja, vjeronauk je izborni predmet i on nije nametnut roditeljima. Mi samo tražimo mogućnost da odaberemo što želimo da naša djeca uče u školama. Govori se kao je ovaj program uveden eksperimentalno, što nije istina jer je uveden u sve škole u Hrvatskoj, nakon što je već odobren plan i program. Uveden je u škole bez stručne recenzije. Usto, sadrži niz neznanstvenih elemenata, dobno nije prilagođen jer se djeci od 9 do 17 godina nude sadržaji koji seksualiziraju djecu i koji su potpuno neprikladni. Taj je program zaobišao demokratske procedure i prekršio je niz zakona te Ustav RH i zato mislimo da je sporan – rekla je između ostaloga dr. Markić koja je na kraju predavanja pozvala roditelje da o toj problematici razgovaraju i s drugim roditeljima, jer većina njih nema dovoljno podataka o svemu. Pozvala je i na nastavak prikupljanja potpisa kojima roditelji izražavaju svoje neslaganje sa zdravstvenim odgojem te da njihove kopije šalju Udruzi GROZD i nadležnom Ministarstvu.