vijesti www.metkovic.hr

 Obavijest

Voda iz Doljana nije za piće

Metković, 12.2.2013. - Voda u vodovodu Metkovića, koji se napaja iz izvorišta u Doljanima slana je te nije za upotrebu. Laboratorijskim nalazima vode za piće sa izvorišta Doljani i u lokalnoj vodoopskrbnoj mreži Vodovoda Metković 11. i 12. veljače 2013. nađene se povećane vrijednosti klorida iznad MDK (maksimalno dopuštenih koncentracija) što se i organoleptički primjećuje kao boćata (slana) voda.
  
Iako su ostali kemijski kao i mikrobiološki parametri te vode za piće uredni, takva voda ne odgovara svim kriterijima zdravstvene ispravnosti vode za piće, (voda mora biti bez boje, mirisa i okusa) što se kod povećane koncentracije klorida osjeti kao voda slana okusa.
Visoke vrijednosti klorida u vodi koje se osjećaju kao slana voda, mogu izazvati kod nekih osoba nagon za povraćanje.
  
Osim toga povišene vrijednost kolorida u vodi predstavljaju i opasnost za uređaje na hemodijalizi te nekim kućanskim aparatima i dr.
  
Stoga je potrebno žurno pronaći uzrok ovakvih poremećaja u vodi za piće i ukoliko se na njega ne može utjecati, tražiti alternativne izvore vodoopskrbe za pučanstvo koje koristi vodovod Metković, dok povećane vrijednosti klorida ne budu u granica dopuštenih – upozorava dr. med. Miljenko Ljubić, voditelj službe za epidemiologiju.
  
Ovo se ne odnosi na stanovnike Vida, Pruda i Krvavca II koji se vodom opskrbljuju iz sustava NPKL.