vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Osposobljavanje za zvanje 'pčelar'

Metković, 25.2.2013. - U organizaciji Pčelarskog saveza DNŽ, Upravnog odjela za poljoprivredu DNŽ i DUNEA-e za članove Pčelarske udruge Kadulja upriličeno je osposobljavanje za zvanje pčelar.
     Teorijski dio u trajanju od 12 dana održao se u prostorijama Centra za obrazovanje Narona, a pohađalo ga je 18 polaznika. Osim u Metkoviću osposobljavanje je istodobno organizirano i u Putnikovićima, Slanome i Ćilipima, a svoje znanje odlučilo je unaprijediti sveukupno 133 pčelara. Provelo ga je Učilište APIS iz Velike Gorice, a predviđeni program verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
     Tijekom dvanaest dana polaznicima su ponuđena osnovna znanja i vještina za formiranje pčelinjaka, proizvodnju i obrada pčelinjih proizvoda, poznavanje medonosnog bilja u konvencionalnoj i ekološkoj proizvodnji, upoznavanje pčelinjih bolesti, njihovo prepoznavanje u pčelinjim društvima, a upoznali su se i s mjerama preventive i suzbijanja bolesti, zaštitom na radu i prvom pomoći. Predavanja su održali doc.dr.sc. Ivana Tlak Gajger, dr.vet.med Zlatko Tomljanović, prof. Ivan Tucaković i prof. Dario Frangen. Praktični do odradit će se za ljepšeg vremena.
     Polaznicima koji uspješno završe osposobljavanje, odnosno polože završni ispit te s uspjehom obave praktični dio nastave dodjeljuje se Uvjerenje o osposobljenosti. Uvjerenje je usklađeno s uvjetima stručnog osposobljavanja koje za stavljanje meda i drugih pčelinjih proizvoda na tržište EU pred poljoprivredne proizvođače postavlja europska administracija. Stečeno zvanje može se upisati u radnu knjižicu. Puna cijena školovanja iznosi 2500 kuna po polazniku od čega polaznik plaća 1100 kuna, a ostalo participiraju Županija i DUNEA.
     Treba spomenuti kako je osposobljavanje za pčelare PU Kadulja započela 2006. kao prva u županiji.