vijesti www.metkovic.hr

 Popis stanovništva

Popisati se možete i iz Hrvatske

Metković, 1.10.2013. - Sinoć je u Metkoviću u organizaciji HDZ-ovih središnjica iz Republike Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine održana tribina na temu Popis stanovništva, kućanstava i stanova u BiH, na kojoj su o problematici toga popisa, koji je jučer započeo i trajat će do 15. listopada, govorili potpredsjednik HDZ-a BiH Mladen Bošković i glavi tajnik te stranke Vlado Džojić.
Nakon što je nazočne pozdravio predsjednik GO HDZ-a Metković Nikola Oršulić, uvod u temu dao je Bošković koji je naglasio važnost popisa stanovništva za manjinski hrvatski narod u BiH, rekavši da se u normalnim zemljama popisi provode radi statistike, ali u BiH, u kojoj se sve određuje prema nacionalnom načelu, dobiveni statistički podaci kasnije i te kako utječu na stvarni život. Bez obzira na rezultate popisa Hrvati će i dalje ostati konstitutivni narod u BiH, ali im u životu neće biti svejedno ima li ih 10 % ili 15 % – zaključio je Bošković i pozvao sve Hrvate iz BiH da se odazovu popisu.
U nastavku je Džojić detaljno objasnio način na koji će se popis provoditi. Prema Zakonu pravo na popis imaju svi oni koji žive u BiH, ali i oni koji su je iz bilo kojega razloga napustili. Čak nije važno imate li u BiH nekretninu jer u jednome kućanstvu može biti do pet obitelji. Pravo na popis imaju i bračni drugovi te djeca onih koji su iz BiH. Popisivači nemaju pravo tražiti bilo kakve dokumente. Dovoljno je navesti ime i prezime, JMBG ili datum i mjesto rođenja, a kao vrijeme izbivanja iz BiH navesti kraće od 12 mjeseci. Za zemlju privremenoga izbivanja dovoljno je navesti RH, bez određenoga grada. Svi oni koji ne budu mogli doći na popis mogu svoje podatke popuniti na odgovarajućim obrascima i poslati ih svojoj rodbini. Džojić je naglasio da se ni u kojemu slučaju Hrvati ne popisuju na Popisnici P-1 IN nego na P-1, jer će inače biti svrstani u dijasporu i neće ući u kontingent popisanoga stanovništva BiH. Oni koji trenutno ne žive u BiH na internetu mogu naći Popisnicu P-1 i Upitnik za kućanstvo i stan P-2. Te obrasce treba otisnuti, ispuniti i poslati rodbini u BiH, a s njih će popisivači podatke prepisati u originalne obrasce.
Zaključak s tribine je da se radi o prvorazrednom političkom pitanju za Hrvate u BiH i, mada se naoko radi samo o statistici, načelo tzv. etno-pariteta, koje će u obzir uzeti rezultate popisa, poziv je na mobilizaciju svih Hrvata iz BiH da se odazovu popisu. I na kraju, nemojte se popisivati online putem internetskih stranica jer ćete tako biti svrstani u dijasporu.