vijesti www.metkovic.hr

 EU fondovi

Prekogranična suradnja Hrvatske i Crne Gore

Metković, 3.10.2013. - Jučer je u Galeriji gradskog kulturnog središta održan četvrti po redu Info dan povodom objave Trećeg poziva na dostavu projektnih prijedloga u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Crna Gora 2007.-2013.
    Ceremoniju su organizirale Operativne strukture Programa, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske te Ugovorna tijela, Delegacija Europske unije u Crnoj Gori i Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske.
    Nazočne su pozdravile Anđelka Hajdek, voditeljica službe za prekograničnu suradnju s državama nečlanicama EU Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske i Suzana Derk, pomoćnica ravnateljice - Ured za osiguranje kvalitete, Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske.
    Treći poziv objavile su 13. rujna 2013. Delegacija Europske unije u Crnoj Gori i Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske kao Ugovorna tijela Programa u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore i Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske kao Operativnim strukturama Programa.
    Odobreni projekti bit će financirani iz sredstava Europske unije - proračuna IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Crna Gora za 2012. i 2013. godinu. Projekti se trebaju temeljiti na partnerstvu organizacija/institucija iz Hrvatske i Crne Gore te se odnositi na teme obuhvaćene prioritetnim mjerama Programa:
    - Zajednički projekti za zaštitu okoliša, prirodnog i kulturnog naslijeđa,
    - Zajednički turistički i kulturni prostor,
    - Mali prekogranični razvojni projekti zajednice.
    Ukupan iznos IPA sredstava unutar ovog poziva je 1.800.000 €, od čega je 900.000 € namijenjeno za Hrvatsku i 900.000 € za Crnu Goru.
    Prekogranično programsko područje u Republici Hrvatskoj obuhvaća prostor Dubrovačko-neretvanske županije kao prihvatljivog područja te Splitsko-dalmatinske županije kao pridruženog područja. U Crnoj Gori su općine Bar, Budva, Cetinje, Herceg Novi, Kotor, Tivat i Ulcinj uvrštene su pod prihvatljivo programsko područje dok su područja općina Danilovgrad, Nikšić i Podgorica pridruženo područje.
    Prijavitelji će za pripremu i dostavu projektnih prijedloga na raspolaganju imati razdoblje do 13. prosinca 2013. (do 16 sati po lokalnom vremenu) prema unaprijed određenim procedurama koje su detaljno objašnjene u Uputama za prijavitelje.
    Prijavni paket se može pronaći na internetskim stranicama Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske.