vijesti www.metkovic.hr

 Zdravlje

'Vita' obilježila Dan ružičaste vrpce

Metković, 5.10.2013. - Povodom Dana ružičaste vrpce Udruga za solidarnost među građanima Vita iz Ploča, kao članica Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna, danas je u Metkoviću provela akciju Svakom mještaninu vrpca na grudi. Svrha akcije bila je upozoriti građane na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.
      Članice Udruge Vita ženama su dijelile edukativne letke o samopregledu dojki i podacima o raku dojke, a prikupljale su i novac koji je namijenjen kupnji ortopedskih pomagala za žene operirane od karcinoma dojke. Vita je akciju provela u još deset neretvanskih mjesta.
      Dan ružičaste vrpce danas je obilježen diljem Hrvatske, u više od 30 gradova, u sklopu kampanje Darujmo ružičasti život za kupnju aparata za jednokratno zračenje. Do sada je u spomenutoj kampanji prikupljeno oko 200 tisuća kuna za linearni akcelerator, vrijedan 700 tisuća eura. Aparat bi bio smješten u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, gdje se najviše žena godišnje operira od karcinoma dojke. Njime bi se trebalo smanjiti vrijeme zračenja oboljelima i povećati dostupnost terapije.