vijesti www.metkovic.hr

 Obljetnice

Što, zapravo, proslavljamo?

Metković, 8.10.2013. - Dan državnosti nasuprot Danu neovisnosti. Problem je što su se oba(dva) događaja zbila iste godine, a dodatnu zbrku (barem nešto starijima) stvara činjenica da se do 2001. Dan državnosti obilježavao 30. svibnja.
   Od triju državnih praznika, vezanih uz noviju hrvatsku povijest, Hrvati će s gotovo stopostotnom sigurnošću znati nešto reći o Danu domovinske zahvalnosti i Danu hrvatskih branitelja koji se obilježava 5. kolovoza, a koji narod u svakodnevnom govoru nazivlje Oluja. Tu su stvari jasne i najneupućenijima. Oslobođen je Knin i na utvrdi iznad njega zavijorio se hrvatski stijeg. Pala je tvorevina sazdana na balvanima. Nije ni čudo jer Veneciju su, ipak, gradili puno vještiji meštri. Bio je to početak kraja jedne četverogodišnje agonije čije posljedice osjećamo još i danas, a, kako stvari stoje, osjećat ćemo ih još godinama.
   Početak se zbio u travnju 1990. kada je na prvim poslijeratnim (tada se mislilo na II. svj. rat) izborima pobijedio HDZ. Već u kolovozu te godine prvi su balvani prepriječili hrvatske ceste. Ne zaboravimo činjenicu koja se olako zaboravlja, a to je da je vojni vrh JNA procijenio da zapadnim republikama Sloveniji i Hrvatskoj treba oduzeti oružje koje je imala njihova Teritorijalna obrana pa je još 14. svibnja 1990. Generalštab oružanih snaga SFRJ zapovjedio oduzimanje toga oružja i njegovu pohranu u skladištima JNA (jedno od njih bilo je u Malim barama pokraj Ploča). To je Hrvatsku praktički postavilo pred streljački vod, a da nitko iz tadašnje službene hrvatske politike (HDZ je vlast preuzeo 30. svibnja) ni glas nije podigao. Budući da je Hrvatska još državnopravno bila u sastavu SFRJ, pokušavalo se (od nemila do nedraga) pronaći političko rješenje krize, no s istoka je počelo zveckati oružje.
   Dana 19. svibnja 1991. održan je Referendum o hrvatskoj samostalnosti na kojemu je 94,17 posto građana odlučilo da Hrvatska postane samostalna država. Tako dolazimo do 30. svibnja te godine kada je ustanovljen prvi višestranački Sabor. Do 2001. toga se nadnevka obilježavao Dan državnosti, a danas je da to Dan Hrvatskoga sabora, no tko za nj mari?!
   Pobjednici na parlamentarnim izborima 2000. odlučili su Dan državnosti pomaknuti na 25. lipnja, kada je 1991. Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.
   A što smo „proslavili“ danas? Naime, dana 8. listopada 1991. Hrvatski sabor jednoglasno je donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ pa je time, barem što se Hrvata tiče, SFRJ prestala postojati.
   Nažalost, njezin duh živio je još dugo i prolio potoke krvi, a čini se da se i dan-danas svako malo ukazuje na opću/opštu radost nekih u Hrvatskoj. Drugi je „par opanaka“ razumijemo li razliku između Ustavne odluke o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Odluke o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.