vijesti www.metkovic.hr

 Dolina Neretve

Sutra Zagrebom teče Neretva

Metković, 11.10.2013. - Sutra, 12. listopada središnji zagrebački trg preplavit će Neretvani koji žive u Zagrebu te oni koji su tijekom proteklih dana u Zagreb stigli na 2. dane Neretve koji su počeli 9. listopada i traju do nedjelje, 13. listopada.
  Središnje događanje, predstavljanje obrtnika i udruga iz doline Neretve bit će u subotu, na Trgu bana Jelačića od 10 do 14 sati. Posjetitelji će tom prilikom moći kušati brujet koji će spravljati udruga Pivčeva kala, a u kulturno-zabavnome programu dolinu Neretve predstavit će KUD Metković, Gradska glazba Metković, Pučki pjevači iz Rogotina, Županijski zbor rogista Opuzena, Denis Batinović Pekma, Ivica Šunjić Pela, Katarino Šunjić, Renato Ereš, Trio Lero te Domagoj i njegovi strijelci.
   Druženju na središnjem zagrebačkom trgu će se, uz gradonačelnike i načelnike iz doline Neretve, pridružiti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a građani će imati priliku probati i neretvanske mandarine.
   Udruga Dani Neretve u Zagrebu će se s načelnicima općina iz Bosne i Hercegovine (Grude, Ljubuški, Čapljina i Ravno) potpisati Sporazum o suradnji, razvoju i promociji zajedničkih inicijativa. Deklaraciju o pitanjima vezanim uz društvo, resurse, zaštitu okoliš i gospodarske aktivnosti u slivu rijeke Neretve potpisat će Udruga sa Dubrovačko - neretvanskom županijom, gradovima Ploče, Metković i Opuzen, općinama Pojezerje, Kula Norinska, Zažablje i Slivno, te općinama iz BiH, a pod pokroviteljstvom grada Zagreba.
   Tijekom manifestacije, na videozidu prikazivat će se filmovi o Neretvi, EBRD/FAO spotovi o baranjskom kulenu i neretvanskoj mandarini kao proizvodima sa zaštićenim zemljopisnim oznakama, Maratonu lađa, kulturnim znamenitostima i turističkim odredištima.
   U subotu je najavljen i tradicionalni boćarski turnir Kup kneza Domagoja koji u 11 sati započinje u Sportsko rekreacijskom centru Špansko.Tijekom trajanja manifestacije, u Hotelu International bit će upriličeni Dani neretvanske kuhinje, a jučer je organizirana završna konferencija EBRD/FAO projekta Potpora kvalitetnim prehrambenim proizvodima u RH za poboljšanje veza između poljoprivredno prehrambenih tvrtki i proizvođača" na primjerima baranjskog kulena i neretvanske mandarine.