vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

UNICEF 'Škola bez nasilja'

Metković, 1.6.2005. - Tijekom 2004. i 2005. godine OŠ Stjepana Radića" bila je uključena u UNICEF-ov projekt "Za sigurno i poticajno okruženje u školama". U sklopu projekta su učenici, roditelji i nastavnici škole prošli brojne radionice kako bi ostvarili “Sedam koraka do sigurne škole“ tj.: višu razinu osviještenosti, uspostavili operativnu zaštitnu mrežu, te omogućili učenicima traženje pomoći i pružali im adekvatne odgovore na njihove potrebe. Članovi Stručnog vijeća projekta su na sjednici 9. svibnja 2005. jednoglasno usvojili stav kako Škola ispunja uvjete za dodjelu ploče s natpisom Škola bez nasilja.
Pedagoginja OŠ S. Radića Nikolina Vugdelija rekla nam je tim povodom: "Bilo nam čast biti jedna od 35 škola u Hrvatskoj, kojima je dodijeljeno spomenuto priznanje, i preuzeti ga u Zagrebu u Novinarskom domu 17. svibnja 2005."
Dodjeli su nazočili Tanja Radočaj voditeljica UNICEF-a ureda, dr. Dubravka Maleš profesorica na Filozofskom fakultetu, Ester Radmilo viša savjetnica iz Ureda pravobraniteljice za djecu, pomoćnik ministra Martin Oršolić, te potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.
Osim dodjele priznanja, tom prigodom je dr. Dubravka Maleš predstavila UNICEF-ov priručnik za roditelje "Kako zaustaviti bullying" . Priručnik pomaže roditeljima razumjeti problem nasilja, uvidjeti vlastitu odgovornost za djetetov odgoj i ponašanje, kao i važnost surađivanja s učiteljima i školom.