vijesti www.metkovic.hr

 Manifestacije

'Noć muzeja' posvećena
šišmišima i populariziranju znanosti

Metković, 1.2.2014. - Ove je godine Noć muzeja Prirodoslovni muzej Metković obilježio dvjema zanimljivim poučnim radionicama za djecu i izložbom fotografija posvećenoj šišmišima. Radionice naziva Slasna DNA i Skrivene boje lišća su u okviru projekta Bioteka u pokretu provele članice Udruge Bioteka iz Zagreba Kristina Duvnjak, prof. biologije i Behija Salkić, mag. biol. exp.
     Slasna DNA izazvala je veliko zanimanje osnovnoškolaca koji su izvodeći eksperiment izoliranja vlastite DNA iz sline naučili, tj. ponovili, što je DNA i zašto je ona važna. Naravno, naučili su i kako se zove pribor s kojim su izvodili pokus nakon kojega su izoliranu vlastitu DNA spremili u male epruvete i ponijeli kućama.
     Na radionici Skrivene boje lišća djeca su otkrivala jesu li listovi biljaka zaista one boje koju vidimo. Jednostavnim metodama eksperimentalnoga rada te uz malo truda i preciznosti, na površinu su isplivale boje koje se ne uočavaju na prvi pogled.
    Tim dvama pokusima željelo se djeci, ali i odraslim posjetiteljima, približiti znanost kao jednostavnu i zabavnu te ju na taj način popularizirati.
     Ove godine tijekom Noći muzeja Ornitološku zbirku Prirodoslovnoga muzeja Metković posjetilo je 970 posjetitelja.
Foto: I. Ilić