vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Započela rekonstrukcija i sanacija Velike rive i Trga kralja Tomislava

Metković, 4.2.2014. - Konačno je suho vrijeme omogućilo rad asfaltnoj bazi pa je danas asfaltiran dio Velike rive, a radovi će se nastaviti i na saniranju rupa po gradskim ulicama te na mjestima na kojima se u posljednje vrijeme nešto radilo pa je bio skinut asfaltni sloj.
   Inače, ovo je početak uređenja Velike rive u sklopu kojega će i na sjevernome dijelu Trga kralja Tomislava biti navučen novi asfaltni sloj. Trg će biti djelomično rekonstruiran tako da će se zelena površina uz zidić pomaknuti još nekoliko metara prema njemu pa će se dobiti širi prostor koji Grad namjerava koristiti kao parkiralište uz naplatu.
   Nadamo se da će projektant uvažiti činjenicu da to parkiralište treba s vremena na vrijeme zatvarati kako bi Trgu bila vraćena njegova osnovna namjena, a to je okupljalište građana povodom najrazličitijih događanja, za koje vjerujemo da će ih u budućnosti biti još više. Dovoljno je spomenuti Maškare, Svetoga Iliju, Maraton, razne manifestacije tipa prošlogodišnje Cipolijade, a vrijeme je došlo da konačno i Smotra folklora, barem dijelom, izađe na Trg. Za sva takva događanja treba što veći (širi) slobodan prostor pa je upitan smisao planirane zelene površine nekoliko metara od Gradskoga parka, koji izvrsno izgleda i koji su građani prepoznali te u njemu često borave. Nogostup uz zapadni zidić bit će popločan istim pločama kao što su one uz južni dio parka.
   Kada se već radi rekonstrukcija prostora, treba ozbiljno razmisliti i o premještanu Spomenika poginulim Metkovcima u Domovinskome ratu na primjerenije mjesto, a takvoga bi se našlo u obližnjemu parku. Postojeće rješenje, s ružnim zaleđem i predimenzioniranim postamentom, ne daje baš najbolju sliku, pogotovo kada se spomenik nađe u okruženju parkiranih automobila.
   Sve opisano predstavlja privremeno rješenje Trga i okolnoga prostora, budući da novca za konkretnija i trajnija rješenja nema, a opet, jasno je da taj dio grada treba barem nekako sanirati da ne predstavlja ruglo.