vijesti www.metkovic.hr

 Turizam

Metković dobio još jedno turističko odredište

Metković, 8.2.2014. - Jučer je metkovski gradonačelnik Božo Petrov presijecanjem vrpce na ulazu u Jamu u Predolcu svečano otvorio Edukativni centar 'Congeria' pa je tako Jama, uz popratne sadržaje, postala dostupna i turistima te, vjerujemo, budućim školskim ekskurzijama. U programu otvorenja sudjelovale su članice KUD-a Metković, a blagoslov je novom turističkom odredištu udijelio fra Petar Gulić.
    Gotovo donedavna samo su upućeniji znali da u Metkoviću, praktički u dvorištu obitelji Vuica, postoji jama s jezercem u kojemu živi jedini podzemni školjkaš na svijetu – Congeria, kojega postoji nekoliko vrsta, a metkovska nosi naziv Congeria kusceri, prema slovenskome malakologu Ljudevitu Kuščeru.
    Jama je proteklih godina u nekoliko navrata detaljno istražena, čak su otkriveni i novi podzemni prostori, a na tu temu u Metkoviću je održana tribina kako bi se građani bolje upoznali s tim prirodnim fenomenom.
    Osnivač i investitor Centra 'Congeria' Markica Vuica je prema idejnome rješenju Branka Jalžića i svojemu te uz administrativnu suradnju Meri Rogošić uspio dobiti novac iz Darovnice GEF-a u okviru Projekta upravljanja Neretvom i Trebišnjicom (Program malih darovnica) koji provode Hrvatske vode pa je ulaz i pristup Jami učinio dostupnim javnosti, a time i turistima. Projekt su sufinancirali: Hrvatske vode, Ministarstvo turizma, Dubrovačko-neretvanska županija, Croatia osiguranje d.d., Jamnica d.d., Jama Baredine. U realizaciji projekta sudjelovali su: Udruga za promicanje zaštite prirodne i kulturne baštine Neretve Baštinik, Hrvatsko biospeleološko društvo, Društvo za istraživanje krša DIK Freatik i Udruga Divina Natura.