vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Gori li baš cijela Bosna (i Hercegovina)?

Metković, 9.2.2014. - Nakon četiri minute i 21 sekundu iščekivanja čulo se – ulaze. Nevjerojatan videozapis jučerašnje paljevine u Mostaru pokazuje kako masa, najprije iščekuje, a potom mirno promatra nekoliko desetaka tipova koji ulaze u zgradu Vlade Hercegovačko-neretvanskoga kantona i zapaljuju je. Atmosfera je gotovo kazališna, stotine malih Nerona na prvu pojavu dima i vatre uredno plješće i podiže svoje smartfone, želeći ovjekovječiti taj čin.
   Problem je što se ne radi o predstavi nakon koje svi glumci izađu na scenu i naklone se. Paljevina je stvarana, a publika ne razumije da će joj šteta na ovaj ili onaj način vrlo brzo stići na naplatu. Još više čudi pasivnost okupljenih koji su se divili „herojima“ za koje neki izvori kažu da su stigli s istočne strane Neretve, ne bi li uvezli oganj-revoluciju i u zapadni dio Mostara koji bi tako postao svjetionik ostacima ostataka prostora na kojima danas u Bosni i Hercegovini još opstaju Hrvati. Ponajviše čudi (to je moj osobni zaključak) da se „kazališna publika“ sastojala uglavnom od mladih, pretpostavljam studenata sa Mostarskoga sveučilišta koji su na prvu „dojavu događanja“ napustili predavaonice. Uzalud silni milijuni kuna, konvertabilinih maraka, eura, ili čega god (probajte prebrojiti milijun čačkalica), koje je Hrvatska uložila u to Sveučilište kada „studentska raja“ navija samo za to da se nešto događa.
   Prema nekim informacijama do tako tragična čina ne bi došlo da je mostarska Specijalna policija učinila što treba. Čini se da je njezin zapovjednik bio nečiji igrač.
  Za kraj, evo jedne (hrvatske) medijske vijesti iz BiH. Pretpostavljam da mnogu u Hrvatskoj ne znaju kako Hrvati u BiH nemaju (ne mogu/smiju imati) nijedan svoj medij pa se internet nametnuo kao moćno zamjensko sredstvo. Niknuli su mnogi hrvatski portali (koji se poprilično složno podupiru), a jedan od najpoznatijih je poskok.info koji iz svoga dvorišta optužuje hrvatske medije za (ne)informiranje hrvatske javnosti o stvarnim događanjima u BiH.
Ivica Puljan