vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Gimnazija Metković u Njemačkoj predstavila DNŽ

Metković, 10.2.2014. - Prošli tjedan Gimnazija Metković je u njemačkom mjestu Baden Urachu pored Stuttgarta, na susretu voditelja škola koje sudjeluju u projekta Don@u-Online, uspješno predstavila Dubrovačko-neretvansku županiju. Susret je završio posjetom Europskom parlamentu u Straßburgu, gdje su voditelji škola imali priliku razgovarati s Michaelom Theurerom, jednim od njemačkih zastupnika u Europskom parlamentu.
     Projekt Don@u-Online provodi se na njemačkome jeziku uoči izbora zastupnika za Europski parlament, a organiziraju ga Centar za političko obrazovanje i Europski centar Baden-Wüttemberga uz potporu Ministarstva kulture, mladeži i sporta njemačke pokrajine Baden-Wüttemberg. Online projekt provodi se u školama svih podunavskih zemalja pa uz sedam škola iz pokrajine Baden- Wüttemberg u njemu sudjeluju i škole iz Bugarske, Hrvatske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske. Stručni voditelji projekta su Susanne Meir (stručni voditelj u Centru za političko obrazovanje) i Nils Bunjes iz Europskog centra.
     Svrha projekta je osvijestiti mlade ljude o pripadnosti europskom građanstvu te im skrenuti pozornost da se problemi oko njih mogu riješiti njihovimj aktivnijim uključivanjem. Kroz sam projekt, koji će trajati tri mjeseca, učenici jedne škole radit će s još dvije škole drugih nacija kako bi međusobno upoznali konkretne probleme s kojima se suočavaju građani pojedine zemlje i na koji način ih pokušavaju riješiti. Učenici će imati prigodu steći nova prijateljstva, sklopiti partnerstva s drugim školama te poboljšati jezične vještine njemačkog jezika. Partneri Gimnaziji Metković su škole iz Njemačke i Bugarske.
     Po završetku online faze projekta učenici će imati priliku sa svojim nastavnikom - pratiteljem sudjelovati u programu Donau-Festa koji će se ove godine održati u Ulmu.