vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

'U čijim je rukama naša sreća?'

Metković, 14.2.2014. - Program Ministarstva socijalne politike i mladih Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama nastavio se provoditi na području našeg grada i u 2014. Jučer je u Dnevnom boravku Udruge Otac Ante Gabrić, provoditelja Programa, dr. med. Asja Palinić Cvitanović, psihoterapeut, održala zanimljivo predavanje pod nazivom U čijim je rukama naša sreća?.
     Na početku jednosatnog interaktivnoga predavanja, dr. Palinić Cvitanović je u razgovoru s okupljenim pokušala saznati u što oni vjeruju, što misle što je sreća i s čime je njihova sreća povezana.
     – Razgovarali smo o povezanosti zdravlja i bolesti sa srećom pa smo razgovarali o materijalnom i sreći, blagostanju ili neimaštini i sreći, o tome koliko naši bližnji doprinose našoj sreći, a zaključak je na kraju bio da ni bolest, ni zdravlje, ni materijalno pa ni naši bližnji nisu apsolutno sukladno sa srećom. Sreća je naprosto naš doživljaj života koji može biti lijep, a može biti i ružan. Nadalje smo promišljali o prošlosti pitajući se ima li se smisla za nju okrivljavati. Ono što sam okupljenima pokušala reći je da je važno vjerovati da smo u tom trenutku kada smo nešto napravili, ili kada smo nešto odlučili, činili najbolje što smo znali i zato se nema smisla okrivljavanje. O prošlosti ima smisla jedino promišljati da nam ona sada bude manje bolna, odnosno pokušati promijeniti vlastito promišljanje jer se s prošlošću ništa drugo ne može ni napraviti. Metaforički govoreći o kolaču života na kraju druženja smo zaključili da je sretan čovjek koji realno sagleda vlastiti život i uživa u onome što ima, u sitnicama koje ga čine sretnim – rekla nam je dr. Asija Palinić Cvitanović.
     Događanje je privuklo velik broj članova Udruge koji su svoje zadovoljstvo iskazali pozvavši doktoricu Palinić Cvitanović da uskoro ponove druženje što je doktorica s radošću prihvatila.