vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Rastjeraj to!

Metković, 18.2.2014. - Prosvjedna tektonika je od Bosne bez Hercegovine toliko izgubila na intenzitetu u svome širenju do Zagreba da je središnji zagrebački trg izgledao upola pustiji za vrijeme nedavnoga prosvjeda u odnosu na iole značajnije zbivanje koje se na tome trgu događa tijekom godine.
   Skupilo se tamo nešto ljudi, svatko sa svojim razlogom i svrhom, svojim političkim i svjetonazorskim uvjerenjima, no ni blizu ikakvoj opasnosti „po poredak“. Ipak, pušući i na hladno, oni koji imaju tu moć policiji su naredili da postupi kao da se radi o državnome udaru. Dovelo je to do tragikomičnih situacija, a najtragičnija je ona s kraja videomaterijala, na koji upućujemo, u kojoj prosvjednici, njih stotinjak ili manje, pokušavaju do Markova trga, ali ih u tome sprječava kordon policije. Čuje se ženski glas: „I vas ćemo doć podržat kada i vi izađete na ulice“, misleći pri tome na loš status policijskih djelatnika. Prosvjednici pjevaju, najprije „Zovi, samo zovi“, potom Thompsonovu „Lijepa li si“, a kada su zapjevali „Moju domovinu“ nekome je prekipjelo. Stigla je naredba „Rastjeraj to!“ i policija je krenula naprijed rastjerati nekolicinu lunatika. Naravno, naredba je imala svoju hijerarhiju seže sve do vrha piramide.
   Mislim da se u Hrvatskoj ništa neće riješiti prosvjedima tipa onih nedavnih u BiH, dapače, vjerujem da smo svjesni kako je svako uništavanje bilo čije imovine korak unazad, vide to sada i oni u BiH. Nadam se da to vide i vladajući u Hrvatskoj te da ubuduće neće tako panično reagirati kao za nedavnoga benignog prosvjeda u Zagrebu jer se nasiljem može izazvati reakcija koju će kasnije teško biti kontrolirati.
Ivica Puljan