vijesti www.metkovic.hr

 Obrana od poplave

Naći će se rješenje i za kuće na kraju Duvrata

Metković, 22.2.2014. - Jučer je u gradskoj upravi organiziran sastanak na kojemu su se u nazočnosti gradonačelnika Petrova i njegovih suradnika građani koji žive na Duvratu susreli s Tihomirom Galićem, voditeljem projekta izgradnje sustava za obranu od poplava i nadzornim inženjerom na gradilištu.
    Povod sastanku bili su objekti na Duvratu koji se nalaze u građevinskoj zoni, a nisu obuhvaćeni programom obrane od poplava. Problem je nastao stoga što navedeni objekti nisu bili uvršteni u prethodni Prostorni plan Grada Metkovića unutar sustava obrane od poplava. Kako se s radovima na nasipu htjelo krenuti što prije oni su započeti prema prvotnom planu, bez uvrštenja tih objekata u branjeno područje. Na sastanku se čulo da je nakana gradske uprave, kao i uprave Hrvatskih voda, zaštiti i građane na Duvratu, tj. njihove objekte.
    Tihomir Galić je upoznao nazočne s projektom obrane od poplave, kao i s razlozima nastalih teškoća te mogućnostima promjene trase nasipa. Naveo je brojna ograničenja struci nalažu da se nasip radi bliže objektima te da on može služiti samo za obranu kuća, a ne i poljoprivrednoga zemljišta, budući da se ono ne nalazi u građevinskom pojasu. Hrvatske vode su se obavezale da će u skladu sa svojim mogućnostima građanima maksimalno izaći u susret, kako pristupnim putovima, tako i mogućim kanalom, bude li potreban nakon izmjene projekta. Od gradonačelnika Petrova saznali smo da bi sljedeći sastanak s građanima na ovu temu trebao biti za desetak dana.