vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Vrijedni herbarijski primjerci izloženi u Ornitološkoj zbirci

Metković, 1.4.2014. - Jučer je u prostoru Ornitološke zbirke Prirodoslovnog muzeja Metković otvorena izložba Botanička zbirka Prirodoslovnog muzeja Split na kojoj se mogu vidjeti izuzetno vrijedni herbarijski primjerci stari više od 150 godina, plakati o herbarijskim zbirkama Muzeja, ali i neke od knjižica o herbarijskim zbirkama koje je tiskao Prirodoslovni muzej Split.
     Herbarij Prirodoslovnog muzeja u Splitu sastoji se od herbarijskih primjeraka morskih algi (algarija) i herbarijskih primjeraka viših biljaka (herbarijska zbirka, ampelografska zbirka). Te dvije zbirke zajedno broje 13612 herbariziranih primjeraka, a broj nije konačan jer je dio zbirki u obradi.
     O suradnji sa splitskim Muzejom i svemu što se u okviru te suradnje u Metkoviću događalo u nekoliko proteklih dana govorila je ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Metković Ivana Baće, nakon čega je o izloženim eksponatima i radu splitskog Muzeja govorio njegov ravnatelj Nediljko Ževrnja. U kraćem izlaganju između ostaloga je rekao da Prirodoslovni muzej u Splitu ove godine obilježava 90 godina svog rada i djelovanja na području prirodoslovlja i prirodoslovne kulture te da su svi eksponati koje Muzej posjeduje prikupili sami djelatnici ili su darovi kolega iz drugih muzeja ili sugrađana.
     Na kraju je s nekoliko prigodnih riječi okupljene pozdravio zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja koji je izrazio zadovoljstvo ostvarenom suradnjom dvaju muzeja te je izrazio nadu da će suradnja biti još kvalitetnija nakon prelaska Prirodoslovnog muzeja Metković u nove prostore.