vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Nastanjivati, uzgajati, štititi, štovati

Metković, 3.4.2014. - Riječ kultura dolazi iz latinskoga colere, što je značilo: nastanjivati, uzgajati, štititi, štovati. Sve to možemo povezati s nama i našom dolinom Neretve u kojoj smo ostali živjeti jer nam se tu sviđa.
   Ne sviđa nam se velegradska strka, ne sviđa nam se do posla i s posla voziti sat-dva, ne sviđa nam se viđati drage nam ljude tek ako im se najavimo (želimo ih svakodnevno susretati), ne sviđa nam se svakodnevno stajati u redovima i na to potrošiti koji postotak svoga života… Sviđa nam se jednostavan život, spontanost, sviđa nam se, kada odemo što obaviti, to što uvijek sretnemo koga poznatoga, što se uvijek može dogoditi kakva neplanirana kava… Sviđa nam se to što naša djeca treniraju u klubovima čije trenere osobno poznajemo, što plešu u folkloru u kojemu znamo svakoga… Sviđa nam se i to što u svome gradu i u svojoj dolini nismo stranci. Zato smo ostali živjeti tu i ne sviđa nam se kada nam tko sa strane nameće drugu kulturu, teško spojivu s nastanjivati, uzgajati, štititi, štovati, kada nas se smatra nepismenim urođenicima pa nam se nudu šarene perle i ogledalca, tvrdeći da se radi o velikoj magiji.
  Jedna od takvih magija je projekt TE Ploče (na ugljen). Znaju ti opsjenari dobro u kojoj se situaciji našla dolina Neretve gubitkom najznačajnijih gospodarskih, kako se to kaže, subjekata i da je mahanje radnim mjestima pred nezaposlenima mamac na koji će neki nasjesti. Na svu sreću, većini Neretvana to znači mahanje crvenom krpom koja će ih ne samo razjariti nego i ujediniti. Samo će tako neretvanski bik izbjeći matadorov završni ubod mačem.
  Jedan županijski portal prenio je skraćeno priopćenje za javnost metkovskoga gradonačelnika Bože Petrova kojim on upozorava na štetne posljedice izgradnje TE Ploče (na ugljen) i poziva svoje neretvanske kolege da se o tome očituju. No, pravi povod ovome komentaru bilo je svrstavanje Petrovljeva priopćenja u kategoriju kultura. Ako je urednik portala i pogriješio – „pogriješio“ je dobro jer kultura izvorno znači nastanjivati, uzgajati, štititi, štovati.
Ivica Puljan