vijesti www.metkovic.hr

 Poljoprivreda

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva školskim u klupama

Metković, 3.4.2014. - Sinoć je u Zgradi političkih stranaka u Metkoviću Savjetodavna služba organizirala predavanje za obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG). Predavanje je održao stručni savjetnik dipl. ing. agronomije Ante Mijić, a prisutne je upoznao s temama kao što su višestruka sukladnost, uvod u održivu upotrebu pesticida te fitoupisnik - biljna putovnica.
    Mijić je na početku objasnio da višestruka sukladnost postaje obveza u ostvarivanju prava na izravna plaćanja u poljoprivredi, nakon čega je pojasnio uvjete višestruke sukladnosti u poljoprivrednoj proizvodnji, tko su obveznici ispunjavanja uvjeta, tko kontrolira ispunjavanje uvjeta, sankcije za neispunjavanje uvjeta. Kako je rekao, uvjeti višestruke sukladnosti su minimalni zahtjevi upravljanja na poljoprivrednim gospodarstvima, odnosno obvezni postupci kojih se moraju pridržavati poljoprivredna gospodarstva u obavljanju poljoprivredne djelatnosti, a vezani su uz zaštitu okoliša, zdravlje ljudi, životinja i bilja te dobrobit životinja te dobru poljoprivrednu i okolišnu praksu.
    U nastavku je bilo riječi o Nacionalnom akcijskom planu za postizanje održive uporabe pesticida (NAP), čemu je svrha smanjenje rizika za zdravlje ljudi, životinja i okoliša povezanog s uporabom pesticida, ali i uspostava sustava izobrazbe o sigurnoj uporabi pesticida za profesionalne korisnike pesticida, distributere i savjetnike. Mijić je objasnio da se novi sustav izobrazbe sastoji od osnovne i dopunske izobrazbe i obuhvatit će sve navedene kategorije ljudi. Osnovni modul izobrazbe traje 15 školskih sati, a obveznici izobrazbe svakih pet godina moraju stečeno znanje redovito obnavljati dopunskom izobrazbom u trajanju od najmanje pet školskih sati. Na kraju je bilo riječi o fitoupisniku koji je obvezan je za proizvođače, prerađivače, uvoznike i distributere određenog bilja, a kojem se vode podaci o posjedniku bilja, osobi odgovornoj za zdravstvenu zaštitu bilja, mjestu proizvodnje i vrsti proizvodnje.
    Predavanje će se ponoviti i slijedeće srijede, 9. travnja na istom mjestu i u isto vrijeme.