vijesti www.metkovic.hr

 Turizam

TZ Grada Metkovića dobila 300 000 kuna za 'Lađarske dvore'

Metković, 4.4.2014. - Turistička zajednica Grada Metkovića dobila je od Ministarstva turizma RH 300 000 kuna za projekt Lađarskih dvora kojim se s Udrugom lađara Neretve te uz potporu Grada Metkovića i Dubrovačko-neretvanske županije prijavila na Natječaj Fond za razvoj turizma za nepovratna sredstva za sufinanciranje projektne dokumentacije objekata u službi razvoja turizma.
    Lađarski dvori bit će višenamjenski objekt koji će služiti Udruzi lađara Neretve za smještaj lađa u njihovu vlasništvu i kao radionica za izradu novih i popravak starih autohtonih plovila (lađe i trupe) te za uredski prostor i sl. Predviđene su i prostorije za odlaganje drugih plovila koji se koriste u veslačkim sportovima, prostor za tjelovježbu (teretana), višenamjenska prostorija za veće skupove, seminare, projekcije i slična događanja.
    Ostvarenje Projekta podići će razinu ukupne turističke usluge županije, doline Neretve i grada Metkovića, čime bi se u dolinu Neretve moglo privući i druge ulagače u njezin održivi razvoj i ostanak mlađe, obrazovane populacije. U suradnji s turističkim agencijama i turističkim djelatnicima doline Neretve stvoriti će se pretpostavke za aktiviranje potencijala agro i seoskog turizma, koji još ne postoji u ovom dijelu Hrvatske.
    Gradnja Lađarskih dvora pretpostavka je relevantnog i održivog turističkog proizvoda, koji treba biti okosnica navedene turističke ponude. Dvori bi ujedinili tradicionalne i naslijeđene vrijednosti te pridonijeli uvođenju suvremene turističke ponude koja bi privlačila turiste i posjetitelje. Zahvaljujući povoljnoj klimi, kao i činjenici da svake zime na rijeku Neretvu dolaze vježbati veslači iz sjevernih europskih zemalja, taj će objekt pridonijeti i razvoju veslačkog turizma.
    TZ Grada Metkovića će, kao nositelj prijave na Natječaj, od ovlaštenog projektnog ureda zatražiti izradu dokumentacije neophodne za dobivanje dozvola za gradnju objekta te s partnerima u Projektu Udrugom lađara Neretve, Gradom Metkovićem i Županijom Dubrovačko-neretvanskom poduzimati daljnje radnje na prijavi Projekta za financiranje iz EU fondova.