vijesti www.metkovic.hr

 Kazalište

'Svećenik krvave haljine' ispunio GKS

Metković, 5.4.2014. - Nakon što su prošle nedjelje u dvorani Pastoralnoga centra o. Ante Gabrića u Metkoviću premijerno odigrali predstavu Svećenik krvave haljine, glumci Kulturno-amaterskog kazališta Župe sv. Nikole iz Metkovića sinoć su je ponovno izveli pred potpuno ispunjenim gledalištem Gradskog kulturnog središta.
    Predstava je nastala prema tekstu Raoula de Navéryja koji se temelji na istinitom događaju. Mladome svećeniku biva ubijen brat, čiji se ubojica baš njemu dolazi ispovjediti, provjeravajući prije toga hoće li čuvati ispovjednu tajnu. Teško breme koje je svećenik preuzeo na sebe postaje još teže kada sazna da se djevojka njegova ubijenoga brata namjerava udati za ubojicu svoga pokojnog zaručnika.
   Pod ravnanjem Branke Medaka mladi su glumci Marino Jerković, Iva Jerković, Martina Manenica, Ante Marević, Tihomir Bandur, Dragica Margeta, Marina Bebić i Ivana Vekić uvjerljivo odigrali svoje uloge, za što su na kraju dobili veliki pljesak publike.
    Zanimljivo je da se iza pseudonima Raoul de Navéry krije francuska književnica Eugenie Caroline Saffray (1831. – 1885.), koja je pisala i pod drugim pseudonima. Objavila je mnoga djela koja su prožeta moralnim i katoličkim vrjednotama.