vijesti www.metkovic.hr

 Zanimljivosti

Blizanac Metkovića u Austriji?

Metković, 9.4.2014. - Grafika ovoga maloga austrijskog mjesta uz rijeku Dravu, tiskana 1882. u časopisu Uber Land und Meer, neodoljivo podsjeća na Metković. Načinio ju je austrijski umjetnik Vinzenz Katzler koji je, kako piše Mario Talajić u najnovijem broju Hrvatskog neretvanskog zbornika, bio ilustrator u mnogim tadašnjim časopisima.
    Šalu nastranu, kada se grafika pogleda u cijelosti jasno je da se radi o Metkoviću, bez obzira na izduženu Kablinu i Malu Rujnicu, crkvu sv. Ilije koja je možda nacrtana prema sjećanju, isto kao i neke kuće podno Predolca. Ipak, prvo što nam kaže da se, naravno, ne radi o Austriji lik je u (danas bismo to rekli) narodnoj nošnji koji ni malo ne nalikuje austrijskom seljaku. Je li ga Katzler skicirao u Metkoviću ili u obližnjoj Hercegovini, ne znamo, ali je očito da ga je umjetnik izabrao kao karakteristična za naše područje.
    U prvome je planu drveni most preko Neretve koji je stajao nešto uzvodnije od današnjega, a katnica na Unki vjerojatno je izmišljena. Desno od nje vidi se nešto što bi mogli biti vojni šatori ili barake. Od civilizacije još se na lijevo strani vide telegrafski stupovi koji vode ka Mostaru.