vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Filip Medak državni prvak iz povijesti

Metković, 15.4.2014. - S Državnoga natjecanja iz povijesti, što se od 9. do 11. travnja održavalo u Trogiru, u Metković nam se vratio državni prvak u kategoriji prvih razreda srednjih škola. Nakon što je prošao sve prethodne selekcije Filip Medak je u Trogiru, od 17 najboljih u Hrvatskoj koji su bili pozvani na Državno natjecanje, pokazao najbolje znanje.
    Filip, učenik prvoga razreda Gimnazije Metković, rekao nam je da se natjecanje sastojalo od pisane provjere znanja, a za prve razrede gradivo je obuhvaćalo sve od prapovijesti do konca staroga vijeka, uključujući i dodatnu stručnu literaturu (knjiga Robert Matijašića Povijest hrvatskih zemalja u antici do cara Dioklecijana). Test je nosio ukupno 47 bodova, od čega je Filip osvojio 38. Kaže da nije imao pogrješnih odgovora nego da neke stvari jednostavno nije znao, poput one tko je osnovao rimski municipij Joviju.
    Zanimljivo je da je ga je u osnovnoj školi više zanimao zemljopis, dok mu je povijest bila na drugome mjestu. U gimnaziji ga je preuzeo prof. Jozo Jurković, koji mu je bio i mentor na svim natjecanjima, i kako sada stvari stoje nakon gimnazije Filip će upisati povijest. Budući da će za osam godina Metković obilježiti 600. obljetnicu prvoga spomena nadamo se da će se u projekt obilježavanja uključiti i tada diplomirani povjesničar Filip Medak, kojemu čestitamo na uspjehu, isto kao i njegovu mentoru prof. Jurkoviću.