vijesti www.metkovic.hr

 In memoriam

Umrla je Ilana (Jelena) Shafir

Metković, 16.4.2014. - Prije nekoliko dana u Izraelu je umrla Ilana (Jelena) Shafir, poznata izraelska slikarica, o kojoj smo prije pet godina u Metkovskom vjesniku objavili članak Kako je Kula Norinska čuvala Jelenu. Židovska djevojka Ilana dvije je godine proživjela u Kuli Norinskoj kamo joj se obitelj u ratnom vihoru bila sklonila iz Sarajeva.
   Pok. je Ilana 2003. i 2009. posjetila Kulu Norinsku i susrela se sa starijima koji su je se sjećali, a kako i ne bi kada je neke od njih portretirala. Neki su portreti ostali u Kuli, a neke je ponijela sa sobom. Osim portreta, Ilana je naslikala mnoštvo motiva Kule Norinske i neretvanskoga krajolika. O tome svom povratku u Kulu Norinsku snimila je kratak film koji je nazvala Kula. Pogledali smo film i nismo propustili uočiti kadar koji traje četiri sekunde (3:17 – 3:21) u kojem se vidi Ilana fotografirana ispred crkve sv. Ilije s nepoznatom djevojkom. Iza njih je razrušena kamena ograda ispred ulaza u crkvu jer je crkva bila pretrpjela oštećenja u savezničkim bombardiranjima Metkovića. U nizini, među glavama djevojaka, vidi se kuća Gluščević, poslije rata metkovska bolnica u kojoj su rođeni neki od vas koji ovo čitate.
   O tome kako je pok. Ilana živjela u Kuli Norinskoj i kako je kasnije prošao svećenik koji je štitio njezinu obitelj piše i blog matijevici.blog.hr.